Jegyzet

2022.02.08. 18:00

Szurka-piszka - Dobálózunk a szavakkal, lózungokkal

Télvíz és Covid-járvány lévén, nem akaródzik kimozdulni a meleg otthonból. A szokottnál többet olvasok, figyelem a médiát, s gyűjtöm a megjegyzéseimet. Íme az új év röpke egy hónapjának a termése. Szurka-piszkáimmal nem az e madárfajhoz tartozó, szép testű, hosszú lábú, egyenes csőrű partimadárra, a gólyatöcsre gondolok, amely az egyik évben az év madara lett, utcahosszal megelőzve a nagy pólingot és a gulipánt. Évődésemmel, kötözködésemmel nem is a találó nevű, szurka-piszka vívóegyletet veszem célba – merthogy ilyen is van.

Mihovics József

Forrás: Illusztráció / pixabay.com

Az első feljegyzésem az óesztendő utolsó napján: siet­tetném 2021-et, mert már unom, elegem lett belőle. Ennél csak jobb lehet. 

 

 

„Az év legbolondabb napja” – mondja szilveszterkor a riporter. Valóban az? Talán nem kötelező mindenkinek bolondozni, nyakra-főre kabaréműsort nézni a tv-ben. Egy kis komolyság nem lehet a kárunkra… 

 

 

„X. Y. a legnagyobb élő író. Igen termékeny, immár a sokadik regényét írja. Szinte minden évben jelentkezik új könyvvel” – magasztalja az illetőt a méltatója. Holott valójában ő is – mint minden tollforgató – ugyanazt az egyet írja (tovább) egész életében. A mű sohasem kész… A nagyságot illetően pedig: kinek a pap, kinek a papné. Avagy, ahogy a latin mondás tartja: „De gustibus non est disputandum.” Az ízléssel nem lehet vitába szállni. 

 

 

„ÖB, azaz össznépi búfelejtő” – hallom a lottóról. Eszembe jut az az időszak, amikor egy szelvény ára tartósan 3 forint 30 fillér volt. Kettőé hat hatvan, amivel katonakorunkban a hatvani társainkat szekáltuk. 

 

 

Szociológus, közgazdász, filozófus egy személyben állítja: „A kapitalizmus a végét járja.” De hol az új társadalmi formáció, ami helyette jönne? 

 

 

„Senki vagyok a városban – de (valaki) király a gyümölcsfáim és a szőlősorok között” – így a hobbikertész. 

 

 

„Eseménytelenség uralkodik az országban” – tudniillik az időjárás frontján, amelyről így fogalmaz a tv-csatorna csinos meteorológusa. 

Az élvonalbeli focicsapat új edzője jellemzi önmagát: „Demokratikus diktátor vagyok!” Ilyen is van, avagy a fából vaskarika esete forog fenn? 

 

 

Január vége felé egyre több a reklámszórólap a postaládámban. Beindulni látszik az élet… 

 

 

Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől regényének főhőse, aki nem más, mint maga az író, összegez: „Tele hassal is nehéz megnyerni a háborút, de korgó gyomorral könnyű elveszíteni.” 

 

 

„Pozitív teszt miatt több tucat dolgozó kiállt a munkából” – tudósít a Híradó. Így, hogy kiállt, s nem kiesett. 

 

 

„A vég kezdete” – január derekán hallom a virológustól. Végre jó hír a két nehéz év után. Ez talán már igazán fény, még ha csak pislákoló is, az alagút végén. 

 

 

Egy nyilatkozó a tv-riporternek: nem gondolkodott sokat a Covid-oltáson. Csak két évet, merthogy valójában most kérte az első injekciót. 

 

 

Nyelvbotlás az időjárás-előrejelzésben: „délnyugatra fordul a délnyugati szél.” 

 

 

Elit sportegyesület vezetőedzője ex katedra: „Felejtsük el a múltat! Nem foglalkozunk vele.” Egy másik, szintén patinás klub mestere: „Sokkal hátrébb kell visszatekintenünk! Az elvégzett munkára és az el nem végzettre.” 

 

 

És még hátravan tizenegy hónap az esztendőből… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!