Visszakerül az oszlop másolata

2020.02.23. 07:00

Prágában a munkák már elkezdődtek, az óvárosi területet régészek kutatják át

Mégis visszakerül Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a másolata, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg-monarchia bukása után döntött le a tömeg egy tüntetésen, mivel a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.

MTI

A prágai városi tanács a közelmúltban jóváhagyta, hogy az oszlop másolatát az Óvárosi téren állítsák fel

Fotó: Polgár Bettina

Az eredeti oszlop másolatát Petr Vána szobrász készítette el. A prágai városi tanács több, egymásnak ellentmondó döntés után a közelmúltban jóváhagyta, hogy azt az Óvárosi téren, a ledöntött oszlop helyén állítsák fel.

A prágai városi tanács a közelmúltban jóváhagyta, hogy az oszlop másolatát az Óvárosi téren állítsák fel
Fotó: Polgár Bettina

 

A munkák már elkezdődtek, és a tervek szerint a Mária- oszlop újbóli felavatására szeptemberben kerülhet sor. Petr Vána, aki a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján elkészítette az oszlop másolatát, a munkálatok helyszínén az újságíróknak elmondta: az oszlop alatti helyet először a régészek tárják fel, mert az előzetes vizsgálatok szerint a föld alatt még mindig ott vannak az 1650-ben állított eredeti szobor alapjai. A másolatot ezekre az alapokra kívánják elhelyezni.

Szerinte az alapokban van elhelyezve a Mária-oszlop alapítólevele is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!