Utazó

2017.08.15. 08:44

Pannonhalmán az Intelmek (x)

Különleges esti programnak ad színhelyet a Pannonhalmi Főapátság Szent István ünnepén. Szamosi Zsófia színész és Lantos Zoltán hegedűművész előadásában, Mispál Attila rendezésében hallgathatjuk meg Szent István király fiához, Imre herceghez írott intelmeit augusztus 20-án este 20 órakor. A bencés apátságban hagyománnyá vált, hogy minden évben más-más művészek tolmácsolásában elevenedik meg ez a szöveg. Az Intelmek soron következő előadásáról is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas művésznővel.

Szamosi Zsófia: Akinek már van gyermeke, jobban átéli azt, hogy valakit meg akar óvni attól, hogy a saját hibáit elkövesse, vagy azt akarja, hogy a gyermeke majd jobban csinálja, mint ő. Ez biztos egy olyan érzés, amit csak egy szülő tud érezni. Idén az lesz egy különleges helyzet Pannonhalmán, hogy mivel én várandós vagyok, ezért más hangsúlyokat kap az egész szöveg, amiben egy uralkodó a gyermekének ad tanácsokat.

Pannonhalmán eleven hagyományként van jelen az Intelmek szövege, amit feltehetőleg egy bencés szerzetes fogalmazott meg. Ez hogyan hat az előadásra?

Természetesen ezek a kötődések erősen hatnak arra, hogy ez a szöveg, hogyan hangzik el. Ráadásul idén a Főkönyvtár lesz a helyszín, ami szintén jelképes, hiszen az épület kétszáz éves, de maga a könyvgyűjtemény ezeréves múltra tekint vissza.

Snétberger Ferenc gitárművész- fotós: Mátyás Attila

Minden évben más színész és egy improvizatív zenész közös tolmácsolásában hallhatjuk az Intelmeket. Miért vállalta a felkérést?

Leginkább azért vállaltam, mert egyrészt Pannonhalma egy nagyon érdekes hely a számomra. Régóta kíváncsivá tesz, hogy mi is lehet ez a hely, mi a titka. Másrészt egy különleges feladat az, hogy egy zenésszel ilyen módon tudok együtt dolgozni, és hogy egy ennyire egyedi szöveggel kerülök kapcsolatba. Nehéz dolga van az előadónak szerintem ezzel a szöveggel, mert nagyon magasra teszi a lécet. Szóval nem volt kérdés, hogy egy izgalmas felkérés és kihívás, amit örömmel vállaltam. Nem is okvetlenül az ünnep miatt, hanem a feladat egyedisége miatt.

Snétberger Ferenc gitárművész- fotós: Mátyás Attila

Említette, hogy új kihívás egy zenésszel ilyen módon együtt dolgozni. Lantos Zoltán hegedűművésszel ezek szerint még nem volt közös munkájuk?

Ez egy első találkozás lesz és össze kell hangolódnunk, ez biztos. Azt hiszem, egy ilyen produkciónál a zenének kell valamelyest követni, vagy megéreznie kell a szöveg dramaturgiáját is, hogy kiegészítse, vagy aláhúzzon dolgokat, valamit hangsúlyossá tegyen, vagy éppen kevésbé hangsúlyozzon, esetleg tagoljon. Amit eddig a produkcióról egyeztettünk, beszélgettünk, abból nekem az derült ki, hogy a szöveg az első.

A felkészülés alatt sikerült valamennyire bepillantást nyernie Pannonhalma életébe?

Akkor jártam ott először, amikor a helyszínt mentünk feltérképezni a csapattal, akikkel megvalósítjuk az idei Intelmek előadást. Végigjártuk az épületeket, és beavattak minket a hely történetébe is. részt vettünk a Bazilikában a szerzetesek napközi imaóráján, ami nagyon szép volt, bensőséges. Egyáltalán ez a fajta szerzetesi életmód számomra, aki teljesen más életvitelben létezem, nagyon különleges élmény. Látni, hogy mit választanak más emberek, és hogyan telnek ennek szellemében a napjaik. Például az ebéd is nagyon érdekes volt, ugyanazt kaptuk, amit a szerzetesek. Éppen péntek volt, böjtös, húsmentes nap, de nagyon finom volt minden. Azáltal, hogy azt ettük, amit ők, kicsit olyan volt, mintha beavattak volna a saját életükbe.

Szent István ünnepe az augusztus 15-én kezdődő Gyógynövényhetet zárja le, ahol a számtalan program mellett, különleges gyógynövényes süteményeket, fagylaltokat, szörpöket, söröket és különböző kolostori termékeket kóstolhatnak az idelátogatók. Nyitott az ilyen gasztronómiai érdekességekre?

Szamosi Zsófia

A fagyikat biztos, hogy meg fogom kóstolni. Néhány napja ettem egy kapor fagyit és remek volt, úgyhogy ezek után bármilyen gyógynövényes fagyira is nyitott vagyok. Tudom, hogy nagyon sok más, ingyenes program is van ezen a héten és az augusztus huszadikai hétvégen, de sajnos az előadás, a rákészülés, a próbák miatt nem biztos, hogy lesz időm más dolgokat megnézni, meghallgatni, pedig jó lenne. Hátha sikerül egy citromfüves fagyi mellett.

Hol láthatjuk még fellépni?

Nyár végén lesz még kettő előadásom. Az egyik a városmajori szabadtéri színpadon a a Budaörsi Latinovits Színház „Hazudj inkább kedvesem" című előadása, ahova meghívtak egy estére. És ugyanez lesz a Vidorfesztiválon szeptember elején, Nyíregyházán. Ősszel fogom játszani néhányszor a Pali című monodrámát, ami Maléter Pál özvegyének a visszaemlékezéseiből készült. Más darabokban már nem igazán fogok fellépni a baba születéséig, mert már nagyon gömbölyödik a hasam.

http://bences.hu/gyogynovenyhet/" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!