Frissen Zalából

2021.09.26. 11:00

Jereván a régió legjelentősebb ipari, tudományos, kulturális központja

Talán sokan nem is sejtik, hogy Jeruzsálem és Damaszkusz után a világ harmadik legrégebbi városa Jereván, Örményország fővárosa. Időszámításunk előtt 782-ben alapították, de jóval korábban, a történelem előtti időkből is maradtak nyomai az ember jelenlétének.

ZH

A város kulturális életének egyik fontos központja az Operaház, amely azon túl, hogy az ország legnagyobb koncertterme, építészetileg is érdekes, félköríves formájú épület

Forrás: Zalai Hírlap

A valamivel több mint egymillió lakosú Jereván a Hrazdan folyó partján fekszik, az Ararát-síkságon. A város látképéhez hozzátartozik, bár jelenleg török terület, a Bibliából is ismert Ararát-hegy, ahol a zsidó-keresztény hitvilág szerint a vízözön után Noé bárkája fennakadt. (Vannak, akik úgy vélik, Örményország területén volt az Édenkert is.) Az ókorban az örmény királyság a térség meghatározó hatalma volt, majd a világon elsőként (i. sz. 301-ben) itt lett államvallás a kereszténység. A legrégebbi korokból megmaradt kevés emlék közül az örmény nép ókori kialakulását, létét idézik az urartui, valamint a római erőd nyomai.

Kedvelt látnivaló a szabadtéri múzeum
Fotó: Zalai Hírlap

A jelenleg mintegy hárommillió lakosú Örményország a XX. században, 1991-ben, a Szovjetunió felbomlását követően nyerte el függetlenségét. A főváros mai képét főként a XX. század építészete határozza meg, 1988-ban ugyanis súlyos földrengés döntötte romba, azóta a központját sikerült helyreállítani. A belvárosban már a mai világ metropoliszai­nak jellegzetességei is feltűnnek, tágas sugárutak, valamint egy elegáns üzletekkel teli bevásárlóutca, az Északi sugárút képében. Még a közelmúlt is erősen jelen van, az utcákon zömmel Lada-gépkocsik közlekednek, és a fő tömegközlekedési eszköz a moszkvai mintára készült metró.

A város kulturális életének egyik fontos központja az Operaház, amely azon túl, hogy az ország legnagyobb koncertterme, építészetileg is érdekes, félköríves formájú épület
Fotó: Zalai Hírlap

Jellemzőek a hatalmas méretű terek, amelyeket fontos épületek öveznek. Jereván egyik központi helye a Köztársaság tér, amelyen jellegzetes jereváni vörös mészkőből épült, különleges, ívelt alakú épületek állnak, főként a kormányzati szervek, minisztériu­mok székhelyei. Itt található az Örmény Történeti Múzeum is, amely előtt az esténként színesen megvilágított szökőkút különleges hangulatú show-műsorral, klasszikus és rock zenével szolgál. Érdemes megjegyezni a Jereván történetét feldolgozó múzeumot is, amely előtt egy kőtáblán látható a város első ékírásos emlékének másolata.

A város jellegzetes és az egyik legkülönlegesebb látnivalója a Cascade lépcsősor, amely egészen egyedi szabadtéri kiállítóterem, valamint szökőkutakkal, teraszokkal díszített szoborpark, a teraszok belsejében művészeti kiállításokkal. A lépcsősor tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!