Rendezett, takaros kisváros

2019.05.12. 13:00

Ha a szlovén határ túloldalára kirándulnánk, Lendva megér egy napot

A határ menti szlovéniai kisváros megér egy tartalmas, egész napos kirándulást, de ha a paraffinos termálvizű fürdője is csábít bennünket, könnyen találunk szálláshelyet.

Tóth B. Zsuzsa

A Bánffy vár gazdag állandó és időszakos kiállításaival várja vendégeit.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A muravidéki város közelébe érve a dombokra felkúszó szőlőültetvények, vendégfogadók, borospincék árulkodnak róla, hogy Lendva a legjobb szlovéniai bortermő helyek közé tartozik. A város közelsége és szép természeti környezete, kulturális sokszínűsége miatt ugyancsak vonzó, amellett dinamikusan fejlődik. Megújultak a közterei, történelmi emlékhelyei. Tiszta, rendezett európai kisváros közvetlenül a határ túloldalán.

A Bánffy vár gazdag állandó és időszakos kiállításaival várja vendégeit.
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A központban sétálva lépten- nyomon találkozunk a magyar történelem emlékhelyeivel. Olyan érzésünk lehet, mintha a XIX. század második felébe csöppentünk volna vissza. A részben magyarok által lakott kisváros főutcáján felújított, polgári stílusú házakat találunk. Sétáljunk fel a Bánffy-várba, ahol galéria és múzeum vár bennünket az alkalmi tárlatok mellett. A történelmi nevezetességek közül a Bánffy vár már a 12. században is állt, mai formájára az Esterházy hercegek építtették át, 1945-ig a család birtokában volt. A várban kialakított és 1973 óta működő Galériát és Múzeumot mindenképpen érdemes megtekinteni, ez nemcsak a város múltjába nyújt betekintést, de alkalmi tárlatai révén olykor egyedülálló művészeti élményt is kínál.

A város szülötte, Zala György szobrász tárlata, a bronzkori leleteket felvonultató régészeti kiállítás, a végvárak emlékeit megelevenítő történelmi gyűjtemény, az egykori várfal maradványait őrző lapidárium és a népi textíliákat bemutató néprajzi tárlat a vár két emeletét foglalja el. Különös módon azonban itt a tetőteret is beépítették, hogy nagyobb legyen a bemutatóhely. A lepkeimádók Stefan Galic csodás magángyűjteményét is láthatják. Az időszakos kiállítások sorában korábban volt már itt Alfons Mucha-tárlat, a közelmúltban zárt be a Hundertwasser- és Hasegawa-tárlat. Most, csaknem az év végéig Robert Jurak fantáziadús alkotásai láthatóak Hegesztett világ címmel. A várból lesétálva a közelben láthatjuk az eredeti formájában helyreállított zsinagógát, amely ma kulturális központ.

A Makovecz Imre tervezte Városi Színház és Hangversenyterem organikus jegyeket őriz
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Közelében áll az organikus építészet mestereként ismert Makovecz Imre tervezte Városi Színház és Hangversenyterem. Az épület magán viseli Makovecz építészetének jellegzetes jegyeit. Sokak számára talán ellentmondásos, a valóságban azonban rendkívül funkcionális, örökségünkkel átitatott modern remekmű. A nagy és szakszerűen felszerelt színpad, a gyönyörű színházterem, a tágas előtér és nem utolsósorban az impozáns külső megjelenítés vonzza a városba látogató vendégeket, turistákat.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A helyiek itt találkoznak, társalognak barátaikkal, ismerőseikkel, a 444 férőhelyes színházteremben élvezik a színházi és zenés produkciókat, megnézik fellépő gyermekeiket és a hazai amatőr művészeket, ahogy táncolnak, játszanak, énekelnek magyar, szlovén, horvát és roma nyelven. A terem évente több mint száz különböző rendezvénynek ad helyet, az előcsarnok pedig számos kiállításnak, könyvbemutatónak, társalgási estnek. Az intézmény építését Lendva községe, a Szlovén Köztársaság és Magyarország finanszírozta. A földszintet és az előcsarnoki galériát Király Ferenc lendvai szobrászművész alkotásai gazdagítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!