Buddha és meditáció

2019.02.09. 09:00

A zalaszántói sztúpánál meglelheted a lelki békéd

Aki különleges látnivalóra vágyik és nem szeretne messzire utazni, látogasson el Zalaszántóra, s nézze meg a sztúpát és a mellette épült meditációs központot.

Tóth B. Zsuzsa

A meditációs központ néhány éve épült

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kirándulásra elég néhány óra, garantáltan emlékezetes, de cseppet sem fárasztó túra lesz. Ugyanis a látványosságot jól megközelíthetjük akár autóval is. Aki szeret kirándulni, az pedig kellemes sétával érheti el a különös szentélyt. A sztúpa Európában az egyik legnagyobb ilyen létesítmény. Erdei tisztás közepén épült, útközben tavasszal medvehagymát is szedhetünk az erdőben. Az 1992-ben épült sztúpa belsejében Buddha földi maradványának néhány csontszilánkját őrzik.

A meditációs központ néhány éve épült
Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

A hófehér építmény 30 méter magas, belsejébe nem lehet bejutni. Bop Jon koreai buddhista szerzetes 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli. Így épülhetett fel Zalaszántón a sztúpa, dél-koreai, hazai és osztrák adományokból. Talapzatába növényi magvakat, vallási dokumentumokat helyeztek el, illetve egy 24 méteres életfát. A szobor Dél-Koreából származik.

A kupola fölött kialakított üregbe a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját tették. A szent zarándokhely arról is nevezetes, hogy Európában ma csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét. A sztúpát 1993-ban a 14. dalai láma avatta fel. A létesítmény mellett öt esztendővel ezelőtt adták át a Milarepa Meditációs Központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!