Utazó

2014.11.06. 13:08

Ezerarcú Törökország – avanosi fazekasok (képekkel)

A törökországi Anatólia, természeti csodái okán messze földön híres kappadókiai tájának látnivalói mellett, érdemes egy kis időt szánni az itteni egyik kisváros, Avanos fazekasaira is.

Győrffy István

A várost is átszelő folyó partján kerámia készítésre kiváló vörös agyag található, így nem csoda, hogy évszázadok óta, háztartási kerámia készítéséből éltek nagyon sokan a településen. A fazekasságot művészi szintre emelték az avanosi mesterek.

Mint tudjuk, az iszlám világban, a mohamedán vallási törvények tiltják az emberi és az állati alakok ábrázolását, ezért a tárgyakon, zömében edényeken, sokféle technikájú díszítést helyeztek el. Legtöbbször szinte teljesen kitöltik ábráikkal, aprólékos díszítő motívumaikkal az edények teljes felületét. A díszítés jellemzője az iszlám ritmika, azaz a motívumok ritmikus és végtelen sora, gazdag színvilága. Nekünk ezért zsúfoltnak, sokszor csicsásnak tűnnek a török kézművesek árui.

Mi is felkerestünk egy mestert, aki bemutatta a korongozás több generáció óta tanult művészetét, illetve megmutatta a műhelyét, melynek zegzugos termei tengernyi edénnyel voltak tele. A különböző korban épített helyiségek száma úgy nőtt, ahogy a család sikerei ezt lehetővé tették. A mester fia is fazekas, a lánya pedig edény, disz tárgy és motívum tervező. Amíg az apa a korongozást mutatta, a lány keze egy pillanatig sem állt meg, bámulatos pontossággal, szabad kézzel, fejből rajzolta az edényre a mintákat.

A fazekasokon kívül érdemes a mintegy 13 ezer lakosú városban is körülnézni, hiszen gyönyörű mecsete van, amelyben éppen imádkozó törököket is láthattunk, a folyón pedig drótköteleken függő, hosszú gyalog híd is vezet keresztül, ami alaposan imbolygott velünk, amikor átkeltünk rajta. Óriási élmény volt, amikor kora reggel megpillanthattuk avanosi szállodánkból a hőlégballonok sokaságát a kappadókiai táj felett, mert ez is nagy divat errefelé.

A városban több kültéri alkotás is hirdeti a fazekasok jelenlétét, Fotó: Győrffy István

Házigazdánk egy disztárgyat korongoz Fotó: Győrffy István


Lánya a motívumok mestere Fotó: Győrffy István


A műhely üzletben tengernyi a kínálat Fotó: Győrffy István


Az egyik üzlethelyiségbe csigalépcső vezet Fotó: Győrffy István


A bemutató egy pillanata Fotó: Győrffy István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!