Utazó

2011.09.07. 15:55

Svéd és norvég valóságshow-t forgatnak a Balatonnál

Egy hónapon át egy svéd és norvég valóságshow forgatásának ad otthont a Balaton régió. A műsor a legszerényebb becslések szerint is 300 millió forint hírértéket generál hazánk turisztikai kínálatának.

Varga Lívia

Szeptember 1-30. között, a stábbal együtt több mint száz  fő részvételével, a Balaton régióban forgatják a Mesterek Mestere című valóságshow-t a Magyar Turizmus Zrt. és a Meter Film & Television AB svéd produkciós iroda együttműködésében, tájékoztatta lapunkat előbbi szervezet kommunikációs irodája. Mint megtudtuk, a felvételek idejére korábbi élsportolók költöznek be egy Balaton-felvidéki luxusházba.

A műsor keretében a nézők nemcsak a résztvevők mindennapjait kísérhetik majd figyelemmel, hanem azt is, hogy a sportolók a Balaton körül hogyan versenyeznek egymással különböző akadályokat leküzdve, hogy elnyerjék a Mesterek Mestere megtisztelő címet. A feladatokat - a Balaton-felvidék gyönyörű természeti adottságait kihasználva - olyan helyszíneken rendezik meg, mint például a Balaton, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Zánkai Gyermekközpont vagy a Tihanyi-félsziget.
 
Az izgalmakban bővelkedő valóságshow-t kilenc-kilenc egyórás epizódban mutatja be a svéd SVT-1 közszolgálati, illetve a norvég NRK nemzeti közszolgálati adó, várhatóan igen magas nézettséggel. Míg Svédországban a Mesterek Mestere a legnagyobb nézettségű tévéműsor - adásonként 1,5-2,3 millió nézőt vonz a képernyők elé -, addig Norvégiában 0,8-1,3 millióan követik figyelemmel a valóságshow egyes részeit.


A tévéadások mellett persze a napi és a bulvár sajtó is folyamatosan foglalkozik a műsorral, valamint  a felvételeknek otthont adó helyszínekkel, így a valóságshow a legszerényebb becslések szerint is háromszázmillió forintnyi hírértéket generál majd Magyarország turisztikai kínálatának.

Érdekes tény továbbá, hogy a 2009-es, Máltán forgatott sorozat adásait követően - a nagy érdeklődésre való tekintettel - meg kellett duplázni a Máltára irányuló légi kapacitást, és a Norwegian légitársaság is menetrend szerinti járatot indított a szigetországba.

A svédekben és a norvégokban egyébként alapvetően már most is  pozitív kép él hazánkról, azonban kevés konkrét ismerettel rendelkeznek. A műsor tehát számos svéd és norvég utazó érdeklődését keltheti fel Magyarország és a Balaton régió turisztikai kínálata iránt.

A két nemzet amúgy  már kezdi felfedezni magának kis hazánkat, a Központi Statisztikai Hivatal  legfrissebb, 2011. január-júniusi statisztikai adatai szerint ugyanis  a norvég és a svéd vendégek is 7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához viszonyítva. A statisztika tanúsága szerint az év első hat hónapjában összesen 47 ezer 300 norvég és 79 ezer 200 svéd vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.



Minden, ami Balaton


Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!