Utazó

2011.01.07. 17:49

Mini-Magyarország a tóparton - Zalaegerszegen készült alkotásokkal

Mini-Magyarország makettpark épül Kisbér városközpontjában. Zalai vonatkozása is van a látványosságnak: hazánk emblematikus építményeinek kicsinyített másait ugyanis egy zalaegerszegi cég készíti el.

Péter Gyöngyi


Hamarosan néhány órás séta során, egyetlen helyen megtekintheti a hazai és  külföldi turista  Magyarország szinte valamennyi nevezetes építészeti műremekét,  néhány hónap múlva elegendő  lesz ezért Komárom-Esztergom megyébe utazni. Igaz, a  létesítmények kisebbek lesznek egy valódi épületnél, de különleges látványban aligha  lesz hiány a  tóparti sétányon.

Hogy csak néhányat említsünk:  a  debreceni nagytemplom, a tihanyi bencés apátság, a Parlament, a hortobágyi kilenclyukú híd, a vasi Pityerszer, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a szegedi dóm, a szegedi zsinagóga, illetve   a pécsi dzsámi kicsinyített mása egyaránt  látható lesz majd a Kisbéren épülő park összesen egyébként 44 makettje  között, derült ki  a nevezetességek apró változatait készítő zalaegerszegi   Szcenográfiai Kft. vezetője, Mészáros Tibor szavaiból.

 

A készülő park kapcsán az előzményekről megtudtuk, hogy a  Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás több,  a térség vonzerejét növelő turisztikai beruházás megvalósítása érdekében is sikerrel pályázott  uniós forrásokra. Projektjüknek  része a park is.  A kicsinyített emblematikus létesítmények elkészítésére közbeszerzési pályázatot írtak ki, melynek nyertese az egerszegi cég lett. A kft. a megyeszékhelyi Hevesi Sándor Színház mellett az ország több teátruma számára készít díszleteket, de az országhatáron túl szintén  ismerik tevékenységét.

A  bécsi Ronacher Theaternek például Roman Polanski egyik rendezéséhez, a Vámpírok bálja című musicalhez biztosított látványos kulisszát, mely 2009 nyarán készült el.

 

A híres magyarországi  épületek miniatűr változatait  körülbelül egy hektáron helyezik majd el, a makettek közül 30 már elkészült, egyelőre raktárban várja, hogy végleges otthonába kerüljön. Az épületek anyaga speciális, alapvetően poliészter műgyanta, mely természetesen időtálló, vagyis ellenáll az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, hónak. A festék is olyan, melyet hajókhoz, illetve csónakokhoz használnak. A technológiát tekintve talán leginkább a brüsszeli Mini Európa Park látványosságaira emlékeztető módon készülnek, tudtuk meg a munkálatokat irányító Mészáros Tibortól.

 A Mini-Magyarország makettpark a tervek szerint március végétől, április elejétől  várja majd a látogatókat.

 

 

Mini-divat

A miniatűr építmények  divatja egyes források szerint  az 1960-as években kezdődött. Az első parányi várost Hollandiában készítették el egy II. világháborúban elhunyt fiatal tiszt emlékére. A Hága melletti Madurodamban főként Hollandia nevezetes épületeit lehet látni. Miniváros van Dániában is, az egyik legismertebb  pedig a klagenfurti Minimundus, ahol nemcsak Ausztria, hanem az egész világ híres épületeinek, létesítményeinek kicsinyített  mása megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!