Utazó

2009.02.21. 12:23

Az idegenvezető a szabadidejében is szívesen utazik

<b>ZH</b> - A turisztikai szakma február utolsó vasárnapján ünnepli az Idegenvezetők Világnapját 1990 óta, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a szakmára és a szerepére. Ezen apropóból beszélgettünk Gróznerné Németi Piroska idegenvezetővel, aki mesélt a tapasztalatairól, élményeiről és az utazás szépségeiről.

zaol.hu

 - Mióta dolgozik idegenvezetőként?
- 1974ben kezdtem a pályát, akkor végeztem el a Zalatour szervezésében az idegenvezetői tanfolyamot. Ott is dolgoztam aztán sokáig, mert jó visszajelzéseket kaptak rólam és főállású munkatársnak hívtak meg. Most a Zala Volán Utazási Irodában dolgozom, ha nem úton vagyok, akkor itt vagyok, mint utazásszervező, ami nagyon jó, mert a nyaralókkal már az út előtt kialakul egy személyes kapcsolatom és nyilván ők is szívesebben fogadják meg a tanácsaimat, ha tudják, jártam már ott, ahova készülnek. Sokszor ragaszkodnak is a megszokott idegenvezetőjükhöz.

 - Miért választotta ez a pályát, mi motiválta akkor?
 - Mindig szerettem utazni, mióta az eszemet tudom, régész, stewardess vagy idegenvezető akartam lenni. Teljesült az álmom, mert rengeteg helyre juthattam el, nemcsak mint idegenvezető, hanem mint egyszerű turista is. 

- Miben látja a szakma szépséget és nehézségét?
 - A szépség abból adódik, hogy az utasok reakciójából azonnal le tudom mérni a munkám hatékonyságát, kellemes perceket szerzek, elfelejtik a problémájukat és olyan információkat adok át, amitől színesebb lesz a nyaralásuk. Nehézségek is vannak, de mire hazaérek, már el is felejtem őket. 

- A családja hogy tolerálja, ha néha sokáig van távol?
 - Megértő párom van és a család többi tagja is sokat segített, hogy ez ne okozzon gondot. A fiam sok utamra elkísért, ezek mindig különleges élmények voltak a számunkra. 

 - Miért olyan telített ez a pálya, Ön szerint?
 - Sok embert képeznek, de ténylegesen csak kevesen tudnak elhelyezkedni a szakmában. De a zsúfolt időszakokban, mint az advent, mégis nehéz rátermett idegenvezetőt találni. 

 - Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jó idegenvezető?
- Évekig kell tanulni, amíg valaki igazán jó lesz, de empátiakészség, tájékozódókészség és nyelvtudás mindenképpen szükséges hozzá. A globalizálódó világ miatt a legtöbb országban elég az angol nyelvtudás. Én tudok még németül is emellett, oroszul még az iskolában tanultam, olaszul és görögül is beszélek egy kicsit, mert évekig voltam Görögországban telepített idegenvezető. 


Gróznerné Németi Piroska idegenvezető
Fotó: Katona Tibor


 - Gondolom, számtalan élmény van a háta mögött.
 -Európa szinte mindegyik országába járok dolgozni. De izgalmas kalandok nemcsak egzotikus országokban történnek. Csodálatos helyek itt, az Őrségben is vannak, nem kell messzire utazni annak, aki jól akarja magát érezni. A legnagyobb kalandom, mint utasnak, egy 24 napos dél-afrikai út volt, fantasztikus élmény volt, bátran ajánlom mindenkinek!

Minden úthoz kapcsolódik egy élmény, volt olyan, hogy egy hölgy utast összeismertettem egy görög fiatalemberrel az utazás alatt, amiből aztán házasság lett és a gyermeküknek én lettem a keresztanyja.
De még a rendszerváltás előtt rengeteg utat szerveztünk Csehországba, ahonnan nagyon sok dolgot be tudtak szerezni az utasok, amit itthon nem lehetett kapni. No hát, mindig csak annyit mondtunk a határon: mi bizony csak sörözni megyünk!

Nemrégiben októberben a trieszti Miramare kastély parkjában tűnt el egy 86 éves néni. Bementünk a rendőrségre, akik fél órán belül 200 rendőrt mozgosítottak az idős hölgy felkutatására. Hajókkal a kastély környékét világították meg, hegyimentők járták a sziklákat és a helyi rádiók is bemondták a hírt. Ezt hallotta meg egy autós, aki látta a nénit egy buszról leszállni a vasútállomáson és szólt a rendőrségnek, akik megtalálták a szökevényt. 

Szeptemberben Róma környéki kirándulás során tévedt el egy utas, órákig bolyongott, próbált stoppolni, de senki sem állt meg neki. Végül egy autós megállt, a vezetőjéről pedig kiderült, hogy magyar! Gondolhatják, hogy megörült az eltévedt turista. Fél órával később már vissza is került a csoporthoz. De egy másik úr is így járt, az ő szerencséje is az volt, hogy a rendőr, aki megtalálta, magyar volt és mivel a busz már elment, az éjszakát a rendőrségen töltötte, majd reggel egy buszra felrakták. A tapasztalat az, hogy sok magyar van a környező és az egészen messzi országokban is, és mindig szívesen fogadják, ha honfitársaikkal találkozhatnak vagy segíthetnek nekik.

- Ha utasként utazik, kritikus szemmel vizsgálja az idegenvezetőket?
- Nem, inkább segítőkészséggel, jószándékú kritikával. De a mai napig előfordul az is, hogy tanulok másoktól. Szerencsésnek mondhatom magam, mert azt csinálom, amit szeretek, ami a hobbim és ezt nem sok ember mondhatja el magáról.

- Mit gondol, a nehéz gazdasági helyzet ellenére, áldozni fognak az emberek a nyaralásra?
- Ezt jó lenne tudni, a szakmában most mindenki egy kicsit bizonytalan, félnek az elkövetkező évtől. Aki szeret utazni, az mindig megtalálja a módját, hogy erre áldozzon.

 - Mik a legkedveltebb nyaralóhelyek és melyek számítanak új kedvencnek?
- A földrajzi helyzetünkből adódóan az Adria nagyon kevelt, emelett Spanyolország, Görögország a kedvenc. Újdonság most Bulgária, illetve a városlátogatások mellett előtérbe kerülnek azok az utak, amik a természetet célozzák meg. Igazán egzotikusnak jelenleg a Baltikum és Szentpétervár számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!