Tudomány

2015.10.13. 15:49

Humán gyógyászatban fontos szerves anyagot találtak a szőlő gyökerében keszthelyi kutatók

Olyan anyagra leltek szőlőgyökerekben a Pannon Egyetem Georgikon Kar kutatói, melyeket a gyógyászatban lehet felhasználni.

Keszey Ágnes

A szőlő kifejezetten gazdag olyan anyagokban, melyek segíthetik az ember gyógyulását. Ezeket világszerte régóta kutatják. A Pannon Egyetem Georgikon Kar tudományos szakemberei - dr. Wágner László, dr. Németh Gyöngyi, Hegyi Orsolya és dr. Kocsis László - elsőként mutattak ki egy olyan anyagot, egy rezervatrol - származékot (epszilon-viniferint) szőlőgyökérből, mely a gyógyászat területén több területen is hasznosítható.

- A rezveratrolnak sokféle gyógyászati hatása ismert. Elsősorban a szív -érrendszeri betegségek gyógyításában betöltött szerepét emeli ki az orvostudomány. A szőlőbogyó héjában illetve húsában nagyon sok ilyen jellegű anyag, vagy ennek vegyületcsoportjai vannak. Mivel mi nemesítéssel - így a szőlő alannyal, több vegyülettel foglalkoztunk (stilbén vegyületeket) vizsgáltunk. Végeztünk olyan vizsgálatokat, amelyeket más nem nagyon kutatott.

A szőlő egészét vizsgáltuk, s eljutottunk a gyökeréig is. Ebben mutattuk mi ki először az epszilon-viniferint - mondta el a Naplónak dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Kertészeti Tanszéke, egyben a kutatás vezetője.

Számos kutatást végeznek a Georgikon a különböző szőlőfajtákkal
fotó: archív, Keszey Ágnes

A humán gyógyászati vizsgálatok során ennek az anyagnak a kutatása az elmúlt években igen intenzívvé vált.

- Antidepresszáns készítményekben is fel tudják felhasználni. UV-fény védő hatása miatt akár kozmetikumban, napolajban is kerülhet. Különböző májbetegségek gyógyászati anyagainak fejlesztésében is szerepet kaphat az epszilon-viniferin- szólt a kutató a vegyület hatásairól.

- Kutatásunk azért jelentős, mert ezt az anyagot a szőlőalanyok gyökerében találtuk meg: a szaporítóanyag készítés során, amikor a termelők felszedik az oltványokat, akkor a gyökerét ültetés, vagy forgalomba bocsátás előtt levágják. Így melléktermék keletkezik. Ám a szőlőnek ebben a szervében van a legtöbb ilyen anyag.

Tehát van egy nagy mennyiségben rendelkezésre álló melléktermékünk, melyben jelentős mennyiségben van jelen ez az anyag - emelte ki a kutatás eredményének jelentőségét érdeklődésünkre dr. Kocsis László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!