Tudomány

2015.03.20. 17:45

Föld alatti csodák - Vendégünk: Takács Ferdinánd festőművész, barlangkutató

Semmihez nem hasonlítható érzés, ha az ember visszamegy évmilliókat a Föld történetében, amikor lejut a barlangba. Ahol csend, áhítat, megnyugvás veszi körül az örök sötétség birodalmában, a természet templomaiban.

Gyermekkori barlangi kalandozások után 1982-ben kezdődött a komoly barlangászkodásom, amikor a budapesti Acheron barlangkutatókkal lejutottam a Cserszegtomaji kútbarlangba. Velük 33 év alatt bejártam hazánk és a Kárpát–medence számos barlangját. Ösztönzésükre és szakmai segítségükkel huszonöt éve megalakítottam a cserszegtomaji Labirint barlangkutatók csoportját. A csoport legjelentősebb eredménye a balatonedericsi Csodabogyós-barlang felfedezése. Jelenleg az „örök" barlang a Cserszegtomaji kútbarlang, s a Keszthelyi-hegység hévizes eredetű nyolc barlangját kutatjuk.

A barlangkutatás csoportos műfaj. Államilag megszigorított feltételeknek megfelelő, szakmailag felkészült, egymás iránt feltétlen felelősséget vállaló csapattagok végzik a tevékenységet, akik teljes mértékben saját költségükön, szabadidejükben, mindenféle támogatottság nélkül kutatják a barlangokat, önmagukkal szemben támasztott követelményeknek megfelelve, elhivatottsággal.

A társadalmi megbecsülés hiányának ellenére.

A barlangkutatás nem csak sport, hanem tudományos tevékenység is. Élettani és klimatológiai expedíciókat szerveztünk több barlangkutató csoporttal 1996-ban és 1997-ben a Cserszegtomaji kútbarlangban, 1998-ban az aggteleki Baradla-barlangban. Számos eredmény mellett a legfontosabb megállapítás, hogy a barlangok légzőszervi betegségek gyógyítására alkalmasak.

A Keszthelyi-hegység barlangjainak kutatása során számos ritka paleontológiai (a Keszthelyi-hegységben eddig nem ismert középső-pleisztocén korú gerinces fauna) és archeológiai (újkőkori / lengyeli kultúra, javarézkori / Balaton – Lasinja kultúra, későbronzkor – koravaskori / urnamezős kultúra) tárgyait találtuk meg, melyeket a keszthelyi Balatoni Múzeumnak adtunk át.

A barlangkutató az, aki elsőnek fedezi fel a Föld alatti szépséges világot, ami leírhatatlan érzés, és lehetőséget ad az évmilliókig rejtve maradt kincs megismerésére. Ugyanakkor elsőnek fedezi fel az emberi szennyezés nyomait is a mélyben. Csepegővíz-vizsgálataink és klimatológiai méréseink alapján megállapíthatjuk: emberek, nagy a felelősségetek életterünk megvédése érdekében!

Nekem a barlangkutatás többet is adott. Ihletet, hogy festészetemben megörökítsem „szemüvegemen" át mindazt a szürreális szépséget, amelyet a természet évmilliók során kialakított a vizek oldó hatására. Templomi oltárokat, szobrokat idéznek a mélyben látottak, ez, és a különleges szín- és formavilág, amiért én a természet templomainak nevezem a barlangokat. Ez a látvány és élmény késztetett arra, hogy képeimet megfessem, és így azoknak is át tudjam adni az élményt, akiknek nem adatik meg a barlangok szépséges világának megismerése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!