Tudomány

2013.05.15. 15:54

Nem sikerült elfogadtatnia az érelmeszesedés elleni oltóanyagot

Zalaszentgrót - Vajon átok vagy áldás a koleszterin? Az érelmeszesedés elleni oltóanyag feltalálója, dr. Horváth István professzor állítja: a koleszterin szervezetünk egyik legfontosabb anyaga.

Sámel József

- Baj akkor történik, ha az anyagcseréje felborul, ez okozza mind a magas koleszterinszintet, mind az érelmeszesedést.  Ezt azonban nem a táplálkozás helytelensége idézi elő, hanem a szervezet önszabályozásának hiánya. Kutatásaim szerint nem diétával, és nem a koleszterin termelődését csökkentő gyógyszerekkel, hanem egy új eljárással, antikoleszterin antitestek termelésének fokozásával lehet tenni az érelmeszesedés ellen  - hangsúlyozta a professzor közelmúltbeli zalaszentgróti fórumán adott interjúban.

- Professzor úr, a koleszterinnek minden fórumon csak a rossz tulajdonságairól hallunk. Ön homlokegyenest mást állít.

- Nos, koleszterin nélkül nem lenne életképes a szervezet, egyik legfontosabb alkotóelemünkről van szó. Számos élettani folyamat alapja. Tény azonban, hogy az emberiség régóta kínlódik a szintjével, s az is igaz, hogy a koleszterin és az érelmeszesedés között szoros a kapcsolat. Utóbbi úgynevezett leg-betegség. A leggyakoribb betegség, az emberek 50-70 százalékát érinti, a legmisztikusabb betegség, a legsúlyosabb kórkép, a legtöbb téves információ kering vele kapcsolatban, a leggyakrabban változott a betegség okának magyarázata. Néhány évtizede még egyöntetűen állították, hogy az érelmeszesedés a magyarok helytelen táplálkozásának következménye. Ezt visszautasítom, nem igaz! Mi magyarok nagyon is jól, ízletes ételekkel táplálkozunk, egy baj van: túl sokat eszünk. Nem mértük fel, hogy a mostani életmódunk kalóriaigénye jóval kisebb, mint elődeinké. Olyan ételeket fogyasztunk, melyeknek töredékét használjuk fel, a többit raktározzuk. De nem is ez a fő probléma, amit újra kell gondolni. A koleszterin állományunknak csupán 5-10 százaléka származik az ételekből, a többit a szervezet termeli. A probléma kiváltója  a stressz, dohányzás, mozgáshiány, és számos más hatásra csökken a szervezetben az antikoleszterin antitest termelődése  hogy felbomlik a szervezet koleszterin anyagcseréje, s ez okozza az érelmeszesedést.

Dr. Horváth István: - Emberek tízezreit menthetné meg. Fotó: Sámel József

- Tudjuk, rengetegen küzdenek a magas koleszterinszinttel, s persze szedik a csökkentő gyógyszert.

- Hadd hangsúlyozzam: magát a meglévő koleszterin szintet nem lehet csökkenteni. Gyógyszerrel csupán a koleszterin termelését, szintézisét végző enzimek tevékenységének a gátlását lehet elérni. Ami nem más, mint tüneti kezelés. Az állatvilágban, a sejtfalas baktériumoktól egészen az emberig, nem létezik enzim, mely le tudná bontani a koleszterint. Bár az érszűkület gyakran együtt fordul elő a magas koleszterin értékekkel, mégsem a magas koleszterinszint az oka az érelmeszesedésnek, mint ahogy a nappali világosságot sem az okozza, hogy a Nap felkúszik az égboltra. A Nap ott áll egy helyen, a Föld forgása az oka a nappal és éjszaka váltakozásának. Az érelmeszesedés oka, hogy a szervezet nem tudja felhasználni az önmaga termelte koleszterint. Ez az állapot pedig azért alakul ki, mert kedvezőtlen hatások (stressz stb.) gátolják az antikoleszterin antitest termelődését. A fel nem használt koleszterint aztán a szervezet az artériák falában kialakult daganatokban, úgynevezett atheromákban tárolja. Ezeket a koleszterint tároló daganatokat hívjuk plakkoknak. Ezek az erek véráteresztő képességét csökkentik, érszűkületet okoznak, aminek gyakran magas vérnyomás a következménye. Állítom, hogy nincs magas és alacsony koleszterinszint, mert ez is relatív, mint az ember testmagassága. A koleszterinszint egyénenként változik. Amikor kialakult az érszűkület, és a beteg megkezdi a koleszterin csökkentését célzó gyógyszerek szedését, csökken ugyan a plakkok növekedésének intenzitása az érfalakban, ám ezzel együtt a szervezet számára a felhasználható koleszterein mennyisége is csökken. Ez pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet minden olyan folyamatban, amelyikben szükség van a koleszterinre. Pont emiatt, okosabb, ha nem a koleszterinszintet csökkentjük a szervezetben, hanem a felhasználását segítjük. Erre alkalmas az immunizálás és a hatására bekövetkező antikoleszterin antitest termelésének fokozása. A dolog nagyon egyszerű, az oltóanyag hatására fokozódik az antitest termelése, és az antitest bevonja a felhasználásra alkalmatlan részecskék (LDL) felületén lévő koleszterin molekulákat, így a szervezet fel tudja használni azokat. Ezzel helyreáll a koleszterin anyagcsere, és beindul az érszűkület visszafejlődése.

- Ha ez így van, eltűnhetne az érszűkület, mint halálos betegség. De úgy tudom, hosszú évek alatt nem kapták meg az engedélyt a vakcinára.

- Magam is úgy gondolom, hogy emberek tízezreit menthetné meg, javítva egyben az életminőségüket is. A vakcina egyébként már a 90-es évek közepén elkészült. Magamon kipróbáltam. Nem tapasztaltam semmi kellemetlen mellékhatást. Orvosok közül sokan elfogadták, és sikerrel kipróbálták. Hosszú lenne a sora, hogy részletezzük miért, de még nem sikerült megszerezni az engedélyeket.

- Sőt, az egyik közösségi oldalra felkerült egy hír, miszerint lefoglalták az összes kutatási eredményét.

- Sajnos igaz a hír. Sokan megkerestek külföldről, milliókat ígértek. Nemet mondtam. Szeretném, ha itthon gyártanánk. Magyarországon évente mintegy tizenötezer fiatalember (4565 éves) hal meg keringési betegség következtében. Ezek többségét meg tudnánk menteni.

- Vagyis nem adja fel.

- Mintegy harminc országba vitték el a vakcina hírét, számos helyre meghívtak előadást tartani, orvosi egyetemre, intézményekbe. Kivétel ez alól Magyarország. Nézze! Bízom abban, hogy az egészségügy területén csak bizonyos ideig lehet visszatartani az átütő eredményeket. Ezért igyekszem terjeszteni az információkat, amik rámutatnak, hogyan lehet előrelépni az érelmeszesedés leküzdése területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!