Surd

2015.01.23. 10:48

Az aranytorkú kántor - Az emberek a bizalmukba fogadták, kár volt

Surd - A nem jogerős ítélet szerint több, mint 55 millió forintot "énekelt ki" a gyanútlan emberek zsebéből az operettszínpadok zalai sztárja, aki többször kántorokat is helyettesített Dél-Zala templomaiban.

Horváth-Balogh Attila

A surdi B. György egy biztosítótársaság területi képviselőjeként dolgozott, mellékállásban pedig kántorkodott is, amikor hívták a plébánosok, mert az állandó kántoruk éppen nem ér rá. Ismerte a miserendet, a templomi énekeket és jó hangi adottságai hamar elnyerték az atyák tetszését. A férfi igazán elemében azonban az operett világában érezhette magát, gyakran szerepelt falunapokon és országos televíziós szórakoztató műsorokban is. Igazi színes közéleti személyiségként tűnt fel tehát, akinek ráadásul még az egyházhoz is köze van-volt. Csoda-e, hogy az emberek hittek neki és bíztak benne?

Áldozatainak egyike, egy szerencsétlenül járt idős asszony kereste meg lapunkat végső elkeseredésében, kérve, hozzuk nyilvánosságra azt, ami vele történt, hogy más ne kerülhessen hasonló helyzetbe. Azonban ragaszkodik a névtelenséghez, mert fél.

- Mikor szegény uram meghalt, és magamra maradtam, a család egész életünkön át megtakarított pénzét befektettem különböző biztosításokba - idézte fel a kezdeteket. - Le lehetett kötni kisebb-nagyobb összegeket több évre, és a végén egész jó kamatot fizetett. Egyik évben, mikor lejárt az egyik biztosításom, eljött hozzám a Gyuri és előadta, hogy ő a biztosító területi üzletkötője. Örömmel fogadtam őt a házamban, hiszen a miséken és a temetéseken már régóta ő énekelt kántorként a plébános úr mellett. Fel sem merült bennem, hogy be akar csapni... De nem biztosítást akart kötni, hanem pénzt kért kölcsön a különböző családi kiadásaihoz, és a pénzügyi befektetéseihez. Valahogy mindig éppen akkor toppant be - mert később is visszatért -, amikor a biztosító kifizette nekem a kamatokat. Így több millió forintot csalt ki tőlem, és a kölcsönkért összegekből soha nem fizetett vissza semmit - mikor eljött a szabályos kölcsönszerződésben kijelölt nap, sem telefonon, sem személyesen nem lehetett elérni. A misékről is elmaradt, és a biztosítónál arról tájékoztattak, hogy már nem dolgozik náluk. Ekkor fordultam a rendőrséghez. Miután megtettem a feljelentést, eljött hozzám, és mindenféle indokokkal megpróbálta kimagyarázni magát.

Égre-földre esküdözött, hogy meg fogja adni a pénzemet. Kérte, hogy vonjam vissza a feljelentést, mert ha ő börtönbe kerül, akkor sohasem tudja visszafizetni a kölcsönt, de akkor már nem hittem neki...

Illusztráció: Gergely Szilárd

Az asszony aztán a rendőrségi eljárás, illetve a bírósági tárgyalások során szembesült azzal, hogy nincs egyedül. Ismert és kevésbé ismert emberek, fiatalok és öregek egyaránt a pénzüket követelték vissza. Sőt, a károsultak közt még papok is voltak. Egyikük elmondta: B. György azt ígérte neki, hogy a kölcsönkapott pénzt befekteti és busás kamattal fizeti vissza. Nem kevés, összességében több, mint 55 millió forintról van szó a 26 károsult esetében...

A Nagykanizsai Járásbíróság szeptember 25-ei ítéletében bűnösnek mondta ki B. Györgyöt 10 rendbeli csalás, 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás, 12 rendbeli részben folytatólagosan elkövetett csalás, illetve 4 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és 4 év szabadságvesztésre ítélte, amit börtönben kell végrehajtani. Továbbá 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és a biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység és egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység gyakorlásától, valamint kötelezte rá, hogy 90 napon belül fizesse vissza a kölcsönkért pénzeket a 26 károsultnak.

Hogy erre van-e esély? Panaszos olvasónk szerint aligha. Sőt, az ítéletben az is szerepel, hogy a férfi 3 hónap után akár feltételes szabadságra is helyezhető. Kijön és - ahogy fogalmazott - "jár-kel majd a világban, mintha mi sem történt volna, és a mások elsikkasztott pénzéből lesz háza, autója, hegyi birtoka."

Természetesen, megkerestük B. Györgyöt is, aki elmondta: megfellebezték az első fokú döntést.

- Sajnálom, ami történt és elnézést kérek azoktól, akiknek kárt okoztam - mondta lapunknak.  De sajnos, én is sok pénzemet elveszítettem, nekem is tartoznak, arra várok, hogy ezeket visszakapjam, és akkor én is tudok fizetni. A felelősséget vállalom, ennél többet most nem tudok tenni.

Ennél többet azonban nem akart mondani.

December 13-án egyébként a férfi Garnd Prix/operettművész címet kapott Budapesten a Starworld Országos Tehetségkutató Versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!