Sportvilág

2013.02.16. 18:33

Birkózás az olimpiáért

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) vezetősége a hétvégén a thaiföldi Phuketben ülésezik, ám tagjai szombat estig nem tudtak értékelhető választ adni a sportág híveit kedd óta leginkább foglalkoztató kérdésre.

Varga Andor

Nevezetesen: valóban előállhat-e az az elképesztő fordulat, hogy a birkózás kikerül a nyári olimpia műsoráról.

Nyilván keveseknek kell e helyütt felidézni az alaphírt: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága úgy döntött, ezt a sportágat javasolja kivenni a 2020-as játékok programjáról. A kipöckölésre esélyes volt még az öttusa és a gyeplabda (ezek a szavazás záró körében 3-3 voksot kaptak, míg a birkózás nyolcat), de szóba került a tekvandó és a kajak-kenu „menesztése" is.

Régóta nyílt titok, hogy az olimpiák programja nem gránitszilárdságú valami, a listát üzleti érdekek és anyagi megfontolások alapján írják. A NOB vb vizsgálta, hogy az adott sportágak mennyire nézettek a tévében, mennyire elterjedtek a bolygón, milyen látogatottságot produkálnak a játékokon, és egyébként. És persze az olimpiákra nem azért igyekeznek a legnézettebb és a legelterjedtebb sportágakat vinni, hogy a négyévenkénti vetélkedés a lehető legtöbb embernek szerezzen örömet, mindenek mögött kizárólag az üzlet és a pénz áll. Mert minél nagyobb és nézettebb egy sportág, annál több mögötte az ember, más néven a fogyasztó, s annál több lesz szponzor, annál jobban fogy a reklámfelület. És annál szebb eredményekről számolhat be a végén a NOB kincstárnoka. Ilyen szempontok mozgatják manapság a sportot, de ne legyünk igazságtalanok, nemcsak azt, az egész kerek világot is. A nemes és tiszta küzdelem ma már a versenyben nem alapvető - a sportban annyira nem, hogy külön ki is tüntetik, aki ilyenre ragadtatja magát.

De visszatérve a thaiföldi Phuketbe: a birkózók szombaton addig jutottak, hogy bizalmi szavazást kért maga ellen, s miután 11:10-re vesztett, lemondott elnökük. Hogy mit tesznek sportáguk olimpián tartása érdekében, még nem tudni, de azt mondják, a meccs még nincs lejátszva, elvégre a birkózás ősi játék, 1896 óta az újkori versenyek programjában van, sőt, birkóztak az ókori elődök is. Megmaradása pedig nemcsak a magyaroknak fontos (19 arany-, 16 ezüst-, és 19 bronzéremmel ez a negyedik legeredményesebb sportágunk), de például a sportpolitikában jóval fajsúlyosabb oroszoknak és amerikaiaknak is. Ami a dologban szempontunkból igazán ijesztő: a száműzésnél szóba jött sportágak közt háromban is kiemelkedően sikeresek a magyar versenyzők.

A világ változik, s a birkózókon kívül úgy tűnik a kajak-kenusoknak és az öttusázóknak is el kell kezdeniük gondolkozni az alkalmazkodás mikéntjén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!