Sportvilág

2010.11.29. 14:28

Este újabb korrupt FIFA-tagokat leplez le a BBC

Este újabb korrupt tagokat leplez le a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságából a BBC.

MTI

A Sunday Times korábbi értesülései alapján az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre száműzték a sportágból, emellett nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről. 

A BBC angol tévécsatorna este a Panorama című műsorában további három vb-tag nevét hozza nyilvánosságra, akik kenőpénzeket tettek zsebre. A német Süddeutsche Zeitung szerint az angol riporterek főként a 2001-ben csődbe ment FIFA-ügynökség, az ISL iratai között kutakodtak, amelyek bizonyítják a három futballfunkcionárius, továbbá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két tagjának bűnösségét.
   
A labdarúgás őshazájában attól tartanak, hogy a leleplezés árthat az angol vb-pályázatnak, a kandidáló bizottságot vezető Andy Anson egyenesen hazafiatlansággal vádolta meg a BBC-t.
   
David Cameron miniszterelnök döbbenten értesült a tervezett bejelentésről, de közölte: "Csalódott vagyok, de ez egy szabad ország, és a FIFA-nak meg kell értenie ezt."

Ezek is érdekelhetik