Jegyzet

2022.05.20. 06:30

Momo melója

Szilágyi László

Tavaly nyáron idegesen vakargatták a fejüket a veszprémi kézilabdadrukkerek. Azt magától értetődőnek vették, hogy az elmaradt Final Four-szereplés és a Szeged ellen elbukott bajnoki döntő után David Davis edzőnek nincs maradása. De sokan nem értették, vajon miért a felnőtt szinten tapasztalatlan, korábban az ificsapatot irányító klublegenda, Momir Ilics kezébe adták az irányítást. Egyesek tudni vélték, hogy a tulajdonos már nem hajlandó olyan bőkezűen támogatni a bakonyi csapatot, mint korábban. Kiszivárgott, hogy hosszabb távra elköteleződni vágyó sztáredzőkkel is kapcsolatban állt a vezetőség, de végül házon belül találta meg a megoldást.

Momir Ilics és a szintén a klub egyik legsikeresebb korszakának szélsője, Gulyás Péter kapta a feladatot, hogy megteremtse az öltözői egységet, lenyesegesse az egoista zsenik vadhajtásait, és haladva a modern kézilabda követelményeivel felfrissítse a csapat – az utóbbi években könnyen kiszámítható – taktikai repertoárját.

Az ősszel becsúsztak gyengébb mérkőzések, nehezen vállalható vereségek a Bajnokok Ligája csoportkörében, a zaporizzsjai és bukaresti kudarcok fájdalmát közömbösítette a hazai veretlenség, a Barcelona, a Flensburg és a Paris SG legyőzése. Folyamatosan halkultak az Ilics alkalmasságát megkérdőjelező kritikus hangok.

Idén pedig végképp elnémította a károgókat a korábbi szerb balátlövő: Ligetvári Patrikból kiváló hármas védőt faragott, a támadójátékba becsempészte a Veszprémben addig hírből sem ismert hét a hat elleni játékot. Újra felfedezte a Davis regnálása alatt gyakran durcás kisgyerekként viselkedő olimpiai és világbajnok francia Kentin Mahét. Remekül kezeli honfitársa, Petar Nenadics túlcsorduló egoizmusát. Pedig ezzel korábban Davisnak meggyűlt a baja.

Momir Ilics csapata szerdán ugyan kikapott, de szűk vereséggel abszolválta az Aalborg elleni párharcot a Bajnokok Ligájában. A spanyol Roberto García Parrondo és a cseh Filip Jicha után ő lehet a harmadik edző, aki karrierje első felnőttcsapattal töltött évében megnyeri a Final Fourt. De előbb még le kell tudnia a Szeged elleni kétfelvonásos bajnoki döntőt, teljesítheti a küldetését, a hazai trón visszaszerzését.

A sportági berkekben Momóként ismert edzőnek sokat köszönhet a Telekom Veszprém, és nem csak a szerény bérigénye miatt.

A szurkolók még azt is megbocsátják neki, hogy kilenc veszprémi éve után sem tud magyarul nyilatkozni. Pláne akkor, ha egy hónap múlva nagyot alkot Kölnben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!