Sport

2016.01.02. 12:31

Verseny egy helyben ülve - A sakk vagy a kártya sem megy tökéletes fizikum nélkül

Nagykanizsa - Az angol legfelsőbb bíróság közelmúltban hozott döntése értelmében a népszerű kártyajáték, a bridzs a szigetországban nem sport, mert nem jár együtt fizikai aktivitással. Hazánkban a kártyások nincsenek ilyen veszélyben, de vannak, akik az angliaihoz hasonló ok miatt tőlük és például a sakkozóktól is elvitatnák a sport-státuszt. A két játék kanizsai képviselőit kérdeztük.

Benedek Bálint

Angliában egyébként másaz alapállás, ott ugyanis a bridzs eddig sem minősült sporttevékenységnek, és a kártyások brit szervezete azért szeretett volna ezen változtatni, hogy ők is jogosultá váljanak különböző támogatásokra, például a lottóalapból. Azzal érveltek: a kártyajáték, más sportokhoz hasonlóan szabályokra, sportszerűségre, valamint versenyre épül, híveit pedig a közösséghez tartozás élményével is gazdagítja.

– Az angolok döntése érthetetlen – vélekedett Fenyves Jenő a Nagykanizsai Bridzs SE elnöke. – Magyarországon ez nem fordulhatna elő, hiszen az országos szövetség, s ezen belül a vidéki klubok is a kormány támogatását élvezik. Ráadásul a köztársasági elnök, dr. Áder János a játék szerelmese, ha csak teheti versenyekre is nevez.

A kanizsai bridzsesek büszkék a játék hagyományaira is. Balról: Horváth Ákos, Fenyves Jenő és Gőcze Gyula

A játéknak világszerte több tízmillió híve van, hazánkban is rendkívül népszerű. Országos szövetsége 1931 óta van, annak első első elnöke Kállay Tibor, a második Bethlen kormány pénzügyminisztere volt, aki 1922-ben, a nagykanizsai választókerület képviselőjeként került be a politika körforgásába. Jövő júniusban ráadásul Magyarország rendezheti meg az 53. bridzs csapat Európa bajnokságot.

– A kanizsai egyesület szintén jubilál 2016-ban, hiszen 25 évvel ezelőtt alakultunk – folytatta Fenyves Jenő. – A bridzs komoly felkészülést igényel, fejleszti a gondolkodást, javítja az emlékezőképességet. Ahhoz, hogy órákat tudjuk egyhelyben ülni, a lapokat szorongatva és koncentrálva, kifejezetten kell a test fizikai karbantartása is. A játékosok közül sokan természetjárók, teniszeznek, vagy éppen fociznak.

Hasonló véleményen van az NB I-es sakk csapatbajnokság nyolcszoros bajnokának, az Aquaprofit NTSK együttesének csapatvezetője, Papp Nándor is. Szerinte a sakk az emberiség legtökéletesebb játéka, melyet csak úgy lehet profi szinten űzni, ha a játékos az élet minden területén megtalálja az egyensúlyt.

Papp Nándor: „Ma már nem kérdés, hogy a sakk sport-e”
Fotó: Szakony Attila

– Címvédő és bajnokaspiráns együttesünkből többen teniszeznek, mások futnak, de népszerű a labdarúgás is – mesélte. – Kitűnő sakkozónk, Balogh Csaba mellett az ifjú Zsirai Péter és Felde Bence is a legjobbak között vannak a zöld gyepen. Az eltérő mozgásformák találkozása harmóniát teremt és az asztaloknál extra koncentrációja sarkallja a sakkozókat. Bobby Fischer amerikai sakknagymester élete során sokat tett azért, hogy a játéknak presztízse legyen.

A 64 éves nagykanizsai csapatvezető manapság rendszeresen játszik a városi bajnokságban, sőt az NB I B-s csapat pontvadászatban is gyakran asztalhoz ül. Bő három évvel ezelőtti infarktusát követően 21 kilogrammtól szabadult meg, naponta szobabiciklizik, sokat sétál és sakkozik. A rutinos játékos saját bevallása szerint él-hal a fekete-fehér bábukért, és pontosan tudja, hogy milyen érzés, illetve kihívás hat órán át koncentrálni.

– Ma már nem kérdés, hogy a sakk sport-e – mosolygott. – Ha csak egy pillanatra is kihagy az agy, a rossz lépés az egész csapat számára veszteség. Sőt komoly felelősséggel jár, hiszen egy elvesztegetett pont a bajnoki címbe is kerülhet. Ez pedig már kiélezett versenyhelyzet, ami teljes embert kíván. Fizikailag, lelkileg és szellemileg egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!