A klubtulajdonos az NB I-ben is tovább akar építkezni és tesz is érte

2019.08.02. 07:00

Végh Gábor azt szeretné, ha a ZTE több lábon állhatna

Végh Gábor, a ZTE FC tulajdonosa a bajnoki rajt előtt lapunknak adott interjújában megerősítette, hogy kitart, ameddig bírja, ugyanakkor kendőzetlenül beszélt arról is, hogy több támogatást remélt ahhoz, hogy működtetni tudja a jövőre százéves klubot. A Dunavarsányból érkezett vállalkozó az idén éppen öt éve lett a ZTE FC többségi tulajdonosa, aki a hétvégi NB I-es rajt előtt nem éppen szokványos interjút adott.

Kerkai Attila

Végh Gábor Fotó: Katona Tibor

Kezdjük azzal: milyen volt ez az öt év?

– Elég nehéz kérdéssel nyit… Szóval, nehéz és tanulságos volt. Rengeteget tanultam, rengeteg pozitív és negatív tapasztalat ért. Nagyon sok mindent meg tudtam valósítani, ugyanakkor sok mindent nem. Tanulok a mai napig.

Milyen szempontból?

– A klubvezetés minden szegmensében. Tudni kell, hogy amikor átvettem a ZTE FC-t, akkor egy romokban lévő klubot próbáltam újraépíteni. Sok rossz beidegződést kellett megváltoztatni, amit nagyon nehéz véghezvinni, és még a mai napig is sok fejtörést okoz. Nem most mondom először, hanem sokszor megtettem: ennél sokkal nagyobb helyi segítséget vártam, ami a mai napig igaz. Sajnos az összefogás, amit reméltem, amikor idejöttem, csak nyomokban valósult meg.

Azt gondoltam, könnyedebb témákról beszélhetünk, hiszen mégis csak itt az NB I nyitánya, márpedig hét év után lett a csapat újra élvonalbeli. Most is úgy érzi, hogy nincs meg a kellő összefogás?

– Pontosabban csak minimális. Valóban itt az NB I rajtja, ám a feljutás nem generált akkora segítséget, mint vártam. Csak saját magamra számíthatok, ha a jövőben is NB I-et akarok.

Végh Gábor Fotó: Katona Tibor

Fejtse ki, mit jelentene a több segítség?

– Nem érzem a helyi embereken, és mondhatom a megyében élőket is, hogy bármiben, bármikor számíthatnék a támogatásukra. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne kapnék segítséget, de még mindig úgy érzem, hogy ez csak minimális. Tisztelet a kivételnek, mert azért vannak helyi, zalai támogatóink is. Sokan talán nehezen értik meg: ahhoz, hogy egy megyei jogú városban stabilan és hosszú távon létjogosultsága legyen az élvonalbeli futballnak, a jelenlegi támogatás nem elég.

Ez most így elég pesszimistán hangzik…

– Dehogy, nem az, én különben sem vagyok pesszimista. Csinálom egyedül az NB I-et is, csak mi lesz a klubbal, ha esetleg én már nem leszek itt…? Ne értsék félre, én is azt szeretném, ha a ZTE FC egy stabil klub lenne, csak ne egy lábon állna, mint most. Ehhez kellene az az összefogás, amiről beszélek. Azt senki nem mondhatja, hogy ne mentem volna el a helyi vállalkozókhoz, ne kerestem volna a segítségüket. A klub működése abszolút átlátható, gazdaságilag is stabil. S most már van NB I is, amire mindenki várt…

Korábban azt is nyilatkozta, hogy építeni akarja a klubot. Ez befejeződött az élvonalba jutással?

– Az építkezésről továbbra sem mondok le, azt nem engedhetem, hogy a folyamat megszakadjon. Most például sikerült tao-pályázaton beszereznünk egy vadonatúj buszt, aminek az önrészét én álltam. Továbbá egy LED-fal beszerzéséhez és egy fűszolár megváráslásához is én adtam az önrészt. Nagyon sok meccsünk lesz a téli időszakban, ez a berendezés ahhoz kell, hogy a pálya talaja megfelelő legyen. Normál esetben ezeket az összegeket a csapatra kellene költeni, de remélem, a szurkolók majd így is értékelik azt, amit itt csinálunk. Mert az is fontos, hogy a körülmények élvonalbeliek legyenek, alapvetően pedig azt akarom, hogy ez egy hosszabb távú projekt legyen. Ám az egy lábon állás nagy rizikót rejt magában. Én mindent elkövettem, innentől a helyi potentátok felelőssége is, hogy mennyire lesz hosszú távon életképes a klub.

Ne feledkezzünk meg a bajnoki rajtról sem. Még egy nap és Mezőkövesden a csapat visszatér az NB I-be. Elégedett az eddigi felkészüléssel?

– Nagyjából elégedett vagyok, bár azt látom és a szurkolóknak is el kell fogadnia, hogy a csapat még nincs teljesen kész. Nagyjából négy-öt hét, mire teljesen összeáll a keret, de összességében jó szereplésre számítok. Türelmesnek kell lenni. Ez most egy formálódó csapat, szerintem eddig jól erősítettünk, és még nincs vége ennek a folyamatnak.

Mennyit tud erre fordítani, illetve kérdezhetem úgy is: mennyibe került az NB I?

– Rengetegbe... Játékosokba ennyit még nem fektetett a ZTE FC. Demjén Patrikot és Gergényi Bencét is meg kellett venni, de úgy gondoljuk, hogy ez jó befektetés lesz. Meg­győződésem, hogy megtérül az ő megvételük is. Ezenfelül is vannak tehetségeink, akiket Lendván, a szlovén II. osztályban tudunk szerepeltetni.

Megvan a cél? Mármint az élvonallal kapcsolatban.

– Reálisan nem lehet más ez a célkitűzés, mint az, hogy az első tíz közé kerüljünk. Nehéz lesz a kezdés, de cáfoljanak rám a srácok. Jó lenne, ha már az első fordulóban megérkeznénk az NB I-be, azaz ponttal távozhatnánk Mezőkövesdről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában