Sport

2013.11.19. 16:40

A kerekesek téli sorozatában jól rajtoltak a ZKSE versenyzői

Elkezdődött a kerékpárosok 3. Supercross kupasorozata. A különleges, ciklokrossz versenyeken sok zalai biciklis is részt vesz – hogy télen se csak pihenéssel és alapozással tölthessék az időt.

Varga Andor

A ciklokrossz szakág – mint Horváth Szabolcs, a Femat-ZKSE csapatvezetője elmondta – az országúti kerékpározásból nőtte ki magát az 1900-as évek elején, téli alapozó, illetve a kerékpározási technikát fejlesztő időtöltésként. A kerékpárok az országútiakhoz hasonló merevvázas, könnyű eszközök, koskormánnyal, de vastagabb gumikkal és a sarat jobban tűrő fékekkel. A résztvevők a terepen, körpályán versenyeznek, mely az MTB-sek viadalaihoz képest könnyebb, de aladályokkal sűrűn tűzdelt. A viadalok jellemzően 1 óra plusz 1 kör időtartamúak, ahol a versenyzők egy-egy szakaszon futva, a kerékpárt cipelve (például lépcsőn, kidőlt fatörzs felett) kénytelenek haladni.

Káldi Tamás verseny közben, ami változatos „terepen” zajlik... (Fotó: a szerző)

A Supercross sorozat indulói idén már három futamon vannak túl, melyek intenzív és látványos versenyek voltak. Az első, bemelegítő jellegű, albertirsai erőpróbán az egerszegi Cséri Szilvia magabiztosan nyert a hölgyek között. Az egy hétre rá következett, kazincbarcikai versenyen – ahol szlovák versenyzők is szép számban álltak rajthoz – Szilvi a nemzetközi mezőnyben 6. helyen zárt, a magyarok rangsorában pedig 3. lett.

Az elmúlt hétvégén pedig Ózd volt a helyszín, igazi ciklokrossz körülmények között: esővel, sárral, széllel. Cséri szerencsésnek nem nevezhető rajt után volt kénytelen felkapaszkodni, és a leintésig a 3. helyig jutott el. A szintén egerszegi Káldi Tamás a kazincbarcikai és az ózdi versenyen a 14. helyet kaparintotta meg a Master1 mezőnyben.

A sorozat következő állomása Veszprém lesz, ahol számos Femat-ZKSE kerékpáros indulása várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!