jegyzet

2019.12.19. 06:30

Felvállalt szerep

Novák Miklós

Négy részre szakadt az NB I-es tabella az őszi zárás után. Az első csoportot a Ferencváros és a Fehérvár alkotja, az a két csapat, amelyik tavasszal harcban lesz az aranyéremért. Pontszáma alapján akár a Mezőkövesdet is idesorolhatnánk, ám az idei utolsó két fordulóban elszenvedett, váratlannak mondható veresége azért kijelölte Kuttor Attila csapatának a helyét.

A kövesdiekre nézve már az is hízelgő, hogy a harmadik helyért és a vele járó nemzetközi szereplés lehetőségéért versenghetnek. Ez a csoport sem túl nagy: a Puskás Akadémia, valamint két fővárosi klub, a Honvéd és az Újpest tartozik ide. Az igazán elkeseredett harc az alattuk lévő öt csapat között várható – és a kiesés elkerüléséért. A Kisvárdának húsz, a Diósgyőrnek és a Debrecennek egyaránt tizenkilenc, a Paksnak és ZTE-nek pedig tizenhét pontja van. Mögöttük, nyolc ponttal leszakadva, már csak a Kaposvár következik, reménytelen, kilátástalan helyzetben.

Gondoljuk mi, ám – nem vesztettem el a józan ítélőképességemet – a kaposvári modell mégis példaértékű. A somogyi megyeszékhelyen ugyanis nem remegnek a jövő miatt, hozzon az bármit is. Természetesen szeretnének bennmaradni az első osztályban, de azt sem feledik, honnan jöttek: két év alatt ugrottak két osztályt, így kerültek vissza a legjobbak közé. Nem akarnak mindent kockára tenni, amit az elmúlt években felépítettek.

Kaposváron mindenki tudja, mennyire illékony a siker.

A somogyi zöld-fehérek 2004 és 2014 között kereken tíz éven át szerepeltek az első osztályban. A többi klubhoz mérten akkor is szerény költségvetésből. Ám egyfelől olyan elkötelezett vezetőedző irányításával, mint Prukner László, másfelől Illés János rendre felfedezett olyan labdarúgókat, akik máshol komoly karriert futottak be; elegendő Nikolics Nemanjára, Oláh Lórántra, Bőle Lukácsra, Rajczi Péterre, Korhut Mihályra, André Alvesre vagy éppen a jelenleg a Disztl László mellett edzőként dolgozó Waltner Róbertre gondolni.

A mai Kaposvárban nem játszanak hozzájuk mérhető klasszisok. Ám elkényelmesedett, túlfizetett vendégművészek sem. A keret túlnyomó többségét magyarok, ráadásul saját nevelésű fia­talok alkotják. A klubnál tudják, az első osztályú tagságnál többet is veszíthetnek. Ma egy kaposvári tehetségnek helyben elérhető az első osztály, nem kell érte vándorbotot ragadni.

Nem jó, persze, hogy nem jó az NB I-ből kicsúszni. De ennél is rosszabb, ha valaki a szerepéből esik ki. A Kaposvárt ez nem fenyegeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!