Sport

2017.03.22. 18:50

A ZTE-pálya varázsától a mai aréna hangulatáig

Zalaegerszeg - A ZTE-stadion szombati avatásához közeledve folytatjuk sorozatunkat. Ezúttal Madár Gáborral, a ZTE egykori legendás játékosával, későbbi edzőjével és Szappanos Péterrel, a csapat jelenlegi kapusával "néztünk körül" az arénában.

Zalai Hírlap

Felfoghatjuk mindezt egy újabb "egykor és ma" beszélgetésnek, ami kiválóan sikerült. "Gabi bácsi" és "Szapi" remekül elbeszélgetett egymással. Nekünk szinte csak jegyzetelni kellett.

- Én 1957-ben kerültem Egerszegre, s emlékszem, ez a rész abszolút mocsaras volt - mutatott Madár Gábor a pálya déli oldala felé, hiszen a pályatest immár közel száz éve ugyanott van. - Amikor esett, az ember szinte elsüllyedt itt. Aztán 1972-ben, amikor a csapat feljutott az NB I-be, Mosonmagyaróvárról hoztak gyeptéglát és agyaggal is feltöltötték ezt a részt. Ám később is, amikor esett, jött fel a víz, ha meg száraz idő volt, akkor betonkeménységű lett. A feljutáskor én már szakosztályvezető voltam, épült a pálya, mindenki a lapáton támaszkodott... A munkások folyamatosan kérdezgették a játékosokat, hogy bent tudunk maradni? Azt mondtam, ez így nem megy. A pálya nem készül, ráadásul beszélgetve edzeni sem lehet. Megállapodtunk a gellénháziakkal, a csapat átmenetileg ott edzett.

Szappanos Péter aztán gyorsan megjegyezte, olyan ma már nem fordulhat elő, hogy elsüllyedjenek.

- A tavalyi bajnoki záráskor, amikor az Ajkát fogadtuk, akkora eső esett, hogy állt a víz a pályán, de egy óra múlva már lehetett rajta futballozni - mondta. - Szerintem külföldi összevetésben is megállná a helyét. Többször láttuk már, amikor megérkezik az ellenfél, bizony van, hogy előkerülnek a telefonok, s fényképezik a stadiont. Egy profi labdarúgónak nem biztos, hogy ezzel kellene foglalkozni, de úgy látszik, a látvány még sokaknak új.

Szappanos Péter és Madár Gábor is szeretné, ha sokszor felharsanna az arénában a Hajrá, Zete! Fotó: Pezzetta Umberto

Gabi bácsival egyébként órákig lehetne beszélgetni a régi idők focijáról. Nincs is ezzel baj, hiszen az egerszegi futball múltjából kulisszatitkokat megtudni mindig érdekes. Ám Madár Gábor is tudja, hogy a múlt szép, de más a mai futball.

- Nem lehet összehasonlítani a negyven-ötven évvel ezelőtti futballközeget a maival, hiszen változott a világ is - mondta Madár Gábor. - Az embereket akkoriban szerintem nem érdekelte, milyen az öltöző, és a többi. Az volt az érdekes, hogy ma meccs van, s aznap mindent ehhez az időponthoz igazítottak. Ahol most ülünk, talán éppen itt, a pálya körüli fákon is lógtak az emberek, akár az NB II-ben, akár az NB I B-ben szerepeltünk. Nem beszélve a feljutás utáni időkről. Szép idők voltak. A stadion korábbi fejlesztései nem érnek fel a mostanival, ezt tekinthetjük már egy új arénának.

Szappanos Péter figyelmesen hallgatta e szavakat, akinek megjegyeztük: három éve véd a ZTE-ben, s a mai világban ez már szinte hosszú időt jelent egy helyen.

- Úgy gondolom, hogy gyorsan beilleszkedtem nemcsak a csapatba, de az itteni életbe is - mondta a hórihorgas hálóőr. - Sok barátra találtam Egerszegen, felismernek ha a városban vagyok, sok pozitív élmény ér. Látszik, hogy mindekit érdekel a futball, csak... Azt sajnálom, hogy a labdarúgást sokszor ellenséges hangulat veszi körül. Mindenhol és mindenki által a legjobban kritizált sportág a miénk, pedig szerintem nem érdemli meg. A színvonal emelkedik, de persze olyan mértékben nem tud, hogy a topligákkal össze lehessen vetni. Ahogy Gabi bácsi is mondta, régen a bajnoki meccs ünnepnapot jelentett, de ma már annyi minden érdekli az embereket, hogy ezek az idők talán nem is térnek vissza. Szombaton viszont nagyon örülnék, ha sokan jönnének ki a stadionavatóra. A szervezők tényleg mindent elkövettek, műsort, programot szerveztek és nívós csapatokat nyertek meg a Sturm és a Dunaszerdahely személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!