Sport

2016.12.26. 09:48

Csóti Jusztina berobbant az élvonalba

Keszthely - Igazán nem panaszkodhat Csóti Jusztina, a Zalaszám-ZAC sprintere az idei évére. A továbbra is Keszthelyen élő és ott készülő 18 éves atléta berobbant a hazai legjobbak közé, aki nem egészen négy éve sportol komolyabban.

Kerkai Attila

A korábban a Keszthelyi VDSE színeiben már szép sikereket elért atléta az idén mindent megnyert korosztályában, hiszen a junioroknál bajnok lett 100 és 200 méteren, a felnőtt bajnokságon bronzérmet szerzett 100 méteren, 200-on pedig ezüstöt. Járt a junior vb-n, fejlődése töretlen, s ez adja számára a mozgatórugót a jövőre nézve.

S hogy így tervezte ezt az esztendőt? Ki mást, mint őt kérdeztük róla.

- Valóban jó, de összességében fárasztó évem volt - jegyezte meg kezdésként Csóti Jusztina, aki a 100 méteres síkfutásban elért 11,76 mp-es egyéni rekordjának is örülhet idén. - Összességében viszont sűrű volt, hiszen májusban érettségiztem, emellett pedig nehéz volt közben edzeni. Sajnos februárban egy sérülés miatt kihagytam másfél hónapot, arra viszont rájöttünk edzőmmel, Csikós Józseffel, hogy fontos a gyógytorna is. Most már eljárok ilyen kezelésekre, hiszen van egy kis lúdtalpam... Egy átlagembert talán nem zavarna ez, viszont aki sportol, neki okozhat nehézséget.

Csóti Jusztina szeret mosolyogni és most minden oka megvan rá: nagyszerű évet zárt a tehetség (Fotó: Szekeres Péter)

Csóti Jusztinában azért látnak a szakemberek nagy lehetőséget, mert az élsportban viszonylag kevés időt töltött el. Ahogy beszélgettünk, elárulta: nagyon fiatalon karatézott, majd sokáig kimaradt a sport az életéből. A Vajda-gimnáziumban, jelenlegi edzője, Csikós József testnevelő fedezte fel, hogy remek adottságokkal rendelkezik. Azóta korosztályos bajnokságokat nyert és ma már az egyik leggyorsabb hazai sprinter a női mezőnyben.

- Gyakorlatilag három, három és fél éve sportolok komolyabban, de közben egy sérülés miatt szinte kimaradt egy évem is - mesélt a kezdetekről. - A gimnáziumba kerülve kezdtem el komolyabban foglalkozni az atlétikával, azzal pedig, hogy egy éve a Zalaszám-ZAC-hoz igazoltam, bővültek az edzési lehetőségeim. Továbbra is Keszthelyen végzem a munka nagy részét, de főleg télen, nem könnyű betonon edzeni. Ahányszor csak tudunk, átmegyünk Egerszegre, hiszen rekortán pálya és futófolyosó van, ami sokat jelent. Az is jó, hogy van egy jó váltónk, és egy jó csapat a ZAC-nál.

Jusztina, az idei eredményeit számba véve elégedetten nyilatkozott, a versenyszezon végére pedig mindenkit legyőzött... A szeptemberi csapatbajnoki döntőn például a leggyorsabbnak bizonyult a felnőtt női mezőnyben, de a helyén kezeli ezt is.

- Valóban legyőztem mindenkit, aki számít a hazai mezőnyben, de talán ők ekkor már kevesebbet készültek... - jegyezte meg szerényen, amikor ezt megemlítettük neki. - Tényleg jól sikerült az idei esztendő, egyedül a junior világbajnokságon nem volt szerencsém, hiszen erős ellenszelet fogtam ki a futamomban, pedig a középdöntő talán meg lett volna. Ha továbbra is folyamatos lesz a fejlődésem, szeretnék kijutni a világversenyekre, s nekem is egy olimpiai szereplés az álmom.

Ami pedig a tanulmányait illeti, noha Csóti Jusztina kiváló eredménnyel érettségizett, egy évet kivárt, s most már tudja, mit szeretne. Informatikus szakon akar tovább tanulni az egyetemen. Meg persze atletizálni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!