Sport

2016.10.07. 14:42

Vasárnapi „matinés” nyitány a kosarasoknál

Zalaegerszeg - Vasárnap megkezdi szereplését az NB I A-csoportos kosárlabda bajnokság 2016-2017-es szezonjában a Zalakerámia-ZTE KK férfi és a ZTE NKK női együttese is. Mindketten hazai pályán indítják az új pontvadászatot.

Kerkai Attila

Amennyiben tavaly kérdeztük volna Bencze Tamást és Gáspár Dávidot a rajt kapcsán, akkor edzőt és tanítványt, pontosabban csapatkapitányt faggattunk volna, ám most már a Zalakerámia-ZTE KK és a ZTE NKK vezetőedzője volt a riportalanyunk. 
Nézzük tehát, hogy a szakvezetők szerint miként sikerült számukra a felkészülés, illetve, milyen elvárásaik vannak csapataikkal szemben.

Gáspár Dávid sem mond le a bravúr lehetőségéről



Zalakerámia-ZTE KK


Zalakerámia-ZTE KK- Alba Fehérvár (vasárnap, 12.00). Nem udvariatlanságból, de a fiúkkal kell kezdenünk, már csak amiatt is, hiszen vasárnap 12 órakor fogadják az Alba Fehérvárt. A korai kezdés a tévéközvetítésnek „szól”. Az első kérdés Bencze Tamásnak, a Zalakerámia-ZTE KK vezetőedzőjének a felkészülésükre vonatkozott.

Gáspár Dávid sem mond le a bravúr lehetőségéről



- Szerintem jól sikerült, ám van hiányérzetem is, főleg a sérülések és a B33-as tornák miatti hiányzásokból adódóan - hallottuk Bencze Tamástól. - Taktikailag a csapat kész van, de persze a repertoár szélesítése még hátravan. Amit korábban is nyilatkoztam: abból akad még hiányérzetem, hogy nem sikerült a magyar mezőny erősebb csapataival találkoznunk a felkészülés során, pedig szerettünk volna.

A fehér mezes egerszegiek készen állnak a rajtra, a múlt heti főpróba jól sikerült, nyert a ZTE KK a Kaposvár ellen, melyen a fiatal Velykey János (a labdával) kiválóan játszott



- Mennyire módosította az eredeti elképzelését, hogy a harmadik légióst csak második választásra sikerült megtalálni. Ahogy várható volt, Julien Norfleet szerződése életbe lépett a próbajátéka után. 


- Így van, s már a Kaposvár elleni találkozó után eldőlt a kérdés, de miután most péntekig szólt a próbajátéka, ennél előbb nem akartuk nyilvánosságra hozni. Azzal, hogy Devon Moore-tól elköszöntünk és érkezett Norfleet, vissza kellett menni az ismétlésekhez, ami viszont a többieknek sem ártott. Az új fiút beépítettük a rajtra. 


- A csapat szurkolói ugyanaz szeretnék látni, mint az előző szezonban, vagyis, egy sikeres csapatot. Sikerül ennek megfelelni? 


- Nem újdonság számomra sem ez a várakozás, és a csütörtöki szurkolói ankéton is kitértem erre. Éppen emiatt akartunk hosszabbítani a tavalyi három légióssal, de nem jött össze, hanem csináltunk egy másik csapatot. Méghozzá olyat, amelynek a kezdőötöse az Alba elleni mérkőzésen várhatóan öt új kosarasból áll: a három légiós mellett Szabó Zsolt és Benke Szilárd. Szóval idő kell és türelem ennek a csapatnak, de jó úton járunk. Szellemiségében nem fog változni az együttes az előzőhöz képest. A mostani légiósok más képességekben jobbak, mint az előzően voltak, s butaság is lenne mindenáron összehasonlítani őket. A közönség csapatszinten hasonló kosárlabdát fog látni, de védekezésben mást kellett kitalálni, hiszen most nem áll rendelkezésünkre egy olyan erős belső ember, mint volt Pantelic. 


- Tavaly szintén az Alba Fehérvárral kezdtek, s akkor Székesfehérváron nem kis meglepetésre nyertek. Meglesz most is a nyitányon az első siker? 


- Az egyetlen előnyünk, hogy idehaza játszunk, s nem szabad összehasonlítani a vasárnapi találkozót a tavalyi nyitómeccsel. Akkor az Alba a rajtra még nem igazán állt össze, most sokkal előrébb tart ebben a tekintetben, mi pedig nagyjából ott tartunk a felkészülésben, mint egy éve. A szokatlan időpont ellenére azt remélem, hogy szurkolóink közül nagyon sokan kijönnek a mérkőzésre. A Kaposvár elleni múltkori felkészülési mérkőzés ugyanis megmutatta: szinte már vert helyzetben a nézők biztatása óriásit segített a csapatnak, s végül győztünk is. 


A ZTE KK-nál az is eldőlt: két játékosuk, Kerpel-Fronius Balázs és Mohácsi Máté a vasárnapi találkozó után azonnal útnak indul, hiszen a jövő héten rendezik meg Kínában a B33-as világbajnokságot és mindketten tagjai a magyar csapatnak. Emiatt a ZTE KK a következő találkozóját majd csak október 20-án vívja, amikor a Szeged lesz a vendége. 


ZTE NKK
ZTE NKK-Ceglédi NKK (vasárnap: 17.30). A ZTE NKK női együttese tehát új edzővel, ám nem egy ismeretlennel kezdi meg az új bajnokságot. Gáspár Dáviddal ugyanis éveken át találkozhattak a ZTE KK játékosaként, de ennek az időszaknak már vége. 


- A felkészülést a tervek szerint elvégeztük, komoly sérülés szerencsére elkerült minket, úgyhogy készen állunk a bajnokságra - tömören össze is foglalta a kérdést Gáspár Dávid, a lányok új vezetőedzője. - Kicsit részletesebben: támadásainkban valószínűleg még van potenciál, de azt vallom, hogy előbb legyen egy stabil védekezés, s ebben jelenleg kicsivel előrébb tartunk. A felkészülési mérkőzéseink során több PEAC és Szekszárd típusú csapattal futhattunk volna össze, de bravúrt így is értünk el a pécsiek legyőzésével. Három új játékos érkezett, a két amerikai, Kirby Burkholder és Ashley Daniels, továbbá Őri Györgyi, plusz három fiatal, Vincze Virág, Kovács Gerorgina és Kovács Cintia is velünk edz. 


- A klubvezetés elvárásairól már tájékozódtunk, de melyek a szakmai célkitűzések? 
- Hasonlóak a vezetőkéhez. Én azt mondom és a lányokkal is ezt beszéltük meg, hogy bravúr lenne a hatadik helyezés, de célozzuk meg! Az első öt csapat nagyjából borítékolható, hogy erősebb a mezőny második felétől. Mi a Szekszárddal, a Cegléddel lehetünk versenyben, illetve van esélyünk felvenni velük a harcot, bár megjegyzem, ők több légióst foglalkoztatnak és akad válogatott is náluk. Csapatunk struktúrája nem változik, vagyis egy viszonylag alacsony szerkezetű csapatunk van igazi center nélkül. Jellemzően agresszív védekezéssel, de tudatosabb és precízebb játékot szeretnénk kialakítani. 


- Ezek szerint mindjárt egy közvetlen riválist fogadnak a nyitányon, a Ceglédet. 
- Ez így van és bravúrt jelentene legyőzni őket. Más stílusú csapatról van szó, három légióssal és masszív emberekkel. Nem szabad az ő stílusukat felvennünk, s majd meglátjuk, hogy melyik harcmodor kerekedik felül. 
- Végezetül: még mennyire játékos és mennyire edző már Gáspár Dávid? 
- Szerintem sikerült teljesen átszellemülnöm... Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hiányzik a játék, s tervezem is, hogy az NB II-ben pályára lépek. Ám amikor nézem volt csapatom, a ZTE KK játékát, inkább már azt figyelem, mit akarnak kihozni a fiúk a játékukból, és nem az ugrik be, hogy én mikor dobnék rá... 


A klubvezető kérése a szurkolókhozA csütörtöki szurkolói ankéton Stárics Kornél, a ZTE KK ügyvezetője tájékoztatta a drukkereket, hogy az új rendszabályok szerint a ZTE KK szurkolói magja a kispadok felőli szélső szektort foglalhatja el, a szemben lévő középső szektorban pedig egy ütközőzónát kell kialakítani. Stárics Kornél azt kéri a drukkerektől, hogy a vasárnapi találkozón ennek megfelelően foglalják el helyüket, és sportszerűen biztassák az együttest. Ígérete szerint amennyiben minden rendben lesz, úgy hétfőn kérni fogja az új rendszabályok felülvizsgálatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!