Sport

2016.08.03. 15:20

Ezüstös vb-főpróba - Ferinc Vince és partnere egyre jobban érzi az autogyrót

Nagykanizsa - Ezüstérmet szerzett az ultrakönnyű repülők Dunaújvárosban lezajlott, 30. nemzeti bajnokságán a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület Ferinc Vince-Dobó Máté párosa.

Varga Andor

A duó - mint a közelmúltban írtunk róla - egy autogyro nevű repülő szerkezettel állt rajthoz a viadalon, mellyel augusztus 20-tól, az Angliában sorra kerülő világbajnokságon is indulni szeretne. A magyar bajnokság számukra főpróba volt a vb előtt, és ez végül is nem sikerült rosszul, bár az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elv ezúttal nem érvényesült tökéletesen.

- Az üzemanyagos számokig vezettük a versenyt, ott azonban a repülőgépünk adottságai miatt olyan hátrányba kerültünk, amit nem volt már esélyünk visszahozni - mesélte Ferinc Vince, aki alatt a szezonban új a repülő, illetve a gépen mögötte új a navigátor is. - Tizenhét éves gödi partnerem kifejezetten ügyesen dolgozott, csupán az utolsó számban nem találtunk meg két tereptárgyat a levegőből, de az akkor már nem számított.

Ferincz Vince szerint a vb-n valamivel könnyebb dolga lesz  Fotó: Szakony Attila

S hogy miért került ilyen nagy hátrányba a viadalon Ferinc Vince és partnere?

- A bajnokság teljes mezőnyében a miénk volt az egyetlen autogyro, így természetesen külön kategóriát nem indítottak a kedvünkért - mesélte a pilóta. - A motoros sárkányokkal együtt versenyeztünk, amelyekkel az üzemanyag-takarékossági számokban egyszerűen nem vehetjük fel a versenyt. Azok a gépek 10 liter üzemanyaggal átlagosan 130 kilométert képesek repülni (a bajnok páros gépe 200 kilométert tudott!), ugyanez a mi esetünkben száznál nem több. Egyszerűen mert ennek a gépnek ilyenek a tulajdonságai, a légellenállása. Az lett volna az egészen korrekt, ha ezúttal a vegyes mezőny miatt nem rendeznek üzemanyagos számot, de ettől függetlenül elégedett vagyok az eredménnyel. Arra koncentrálunk inkább, hogy a világbajnokságig még csiszoljuk például a célra szállási teljesítményünket, mert az hagyott még kívánni valót maga után. Angliában, ha úgy tetszik, a mostaninál könnyebb dolgom lesz, hiszen ott biztosan lesz egy külön kategória indításához elegendő autogyro.

A magyar páros két hét múlva már a Londontól délnyugatra található versenyhelyszínen lesz, ahol augusztus 20. és 27. között zajlik majd le a világbajnokság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!