Sport

2016.07.21. 15:45

Húsz éve, az atlantai olimpián

Zalaegerszeg - Csütörtökön volt húsz éve, hogy a magyar labdarúgó-válogatott (és benne három zalai születésű fiatalember, Herczeg Miklós, Lendvai Miklós és Preisinger Sándor) pályára lépett az atlantai olimpián.

A magyar csapat a legnehezebb csoportba került az 1996-os nyári játékokon. Az együttes július 21-én a későbbi győztes Nigériától óriási küzdelemben kapott ki 1-0-ra. A mindig esélyes Brazília ellen egyenlített is a gárda, de végül 3-1-re nyertek a labdazsonglőrök. Zárásként Japán egy ajándék büntetővel, illetve a 90. és a 91. percben rúgott gólokkal fordította meg 3-2-re a magyar részről már nyertesnek tűnő mérkőzést. A mieink a tornán olyan játékosokkal küzdöttek meg, mint Ronaldo, Roberto Carlos, Bebeto, Juninho vagy éppen Okocha, Babayaro és Kanu.

A ZTE játékosai közül Lendvai Miklós mindhárom mérkőzésen pályára lépett, és odaadó játékával a magyar válogatott egyik legjobbja volt. Később külföldre igazolt, a francia Bordeaux, majd a svájci Luganó játékosa volt, játszott a Fradiban, Belgiumban és Cipruson. Visszavonulása után több csapat, köztük a ZTE edzője is volt.

Atlanta előtt. Felső sor (balról): Szatmári, Zavadszky, Hrutka, Mátyus, Szűcs, Sáfár, Babos, Dragóner, Preisinger, Vincze, Lisztes. A középső sorban balról a negyedik Dunai Antal szövetségi kapitány, a hatodik Bene Ferenc edző. Alsó sor: Madar, Dombi, Egressy, Sándor, Szanyó, Pető, Dárdai, Bárányos, Lendvai  Fotó: Archív

Preisinger Sándor két mérkőzésen - Nigéria és Japán ellen - lépett pályára az olimpián. A ZTE-ben kezdte profi pályafutását, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy klubja feljusson az élvonalba, ahol később gólkirály lett. Játszott az MTK-ban, Belgiumban. Ő is volt a ZTE vezetőedzője.

A zalaszentgróti születésű, a Pacsai Labdarúgó Kollégiumban nevelkedett Herczeg Miklós is két mérkőzésen - Nigéria és Brazília ellen - játszott Atlantában. Klubszinten legnagyobb sikereit a Győri ETO és az Újpest csapatában érte el. Az atlantai magyar válogatott tagja volt a ZTE két későbbi labdarúgója, Egressy Gábor és Sebők Vilmos is.

- Csodálatos egy hónapot töltöttünk Amerikában - emlékezett vissza Herczeg Miklós. - Mexikói és hondurasi edzőtábor után érkeztünk az olimpiára, ahol meseszép helyeken, Orlandóban és Miamiban voltak a mérkőzéseink. A világ legjobbjai ellen játszva, életre szóló utazásban volt részünk. A mai napig zalainak is érzem magam, rendszeresen látogatom édesanyámat Lickóvadomoson.

Kis János

Ronaldo, Roberto Carlos és Kanu is a mieink ellenfelei között volt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!