Két hagyományőrző szervezet is elismerte

2024.06.18. 11:00

Díjazták az amatőr nagykanizsai történelemkutatót, Huszár Andrást

Két katonai hagyományőrző szervezet is elismerte Huszár András amatőr történelemkutató tevékenységét nemrégiben. A Magyar Harcosok Bajtársi Közössége mellett a Nemzetközi Magyar Hadtörténeti Hagyományőrző Társaság is díjat adott át a nagykanizsai kutatónak.

Benedek Bálint
Dr. Sallay Gergely (balról) és Huszár András a díszjelvény átadásakor a fővárosban
Forrás: ZH

Huszár András nevét a „Hadak útján” hadtörténeti előadások kapcsán ismerhetik olvasóink. A sorozat szervezőjeként az a célja, hogy hadtörténeti ismereteket adjon át Nagykanizsa polgárainak, kiemelten a helyi fiataloknak. Továbbá, hogy emléket állítson a különböző történelmi korok magyar katonahőseinek, különös tekintettel a Zala vármegyei, illetve nagykanizsai hősöknek. Az elmúlt két évben 14 sikeres előadást tartottak a Halis-könyvtárban, a bibliotéka munkatársainak hathatós közreműködésével.

– Fő kutatási területem a második világháborúban Magyar Arany Vitézségi Éremmel, illetve Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák élete – fogalmazott Huszár András. – Kezdeményezéseim nyomán több kiemelkedő hősnek állítottunk emléktáblát, illetve életművük felvételt nyert vármegyei és települési értéktárakba. Hadtörténeti előadásokat is tartok a témában és szabadidőmben, pusztán a hősök iránt érzett tisztelettől vezérelve rendszeresen látogatok és gondozok hadisírokat is.

Ezt a tevékenységét méltányolta elismerő oklevéllel a Magyar Harcosok Bajtársi Közössége (MHBK). A szervezetet Nyugat-Európában hozták létre a II. világháborút követően azzal a céllal, hogy a Magyar Királyi Honvédség emigrációba kényszerült és szétszóródott tagjait összefogja és képviselje. 

– Általános kezdeti céljaik között szerepelt a kapcsolattartás, a kommunizmus elleni küzdelem nemzeti-keresztény alapon és Magyarország felszabadítása – mondta. – Az évtizedek múlásával ezek a célok megváltoztak és a szervezet ma már hagyományőrző, társadalmi és kulturális feladatokat lát el, valamint összeköti a világban szétszóródott régi bajtársakat és leszármazottaikat. Ennek fontos eszköze a szervezet hírlevele, amely a „Hadak útján” címet viseli és 1950-es indulása óta már 584 száma jelent meg. Dr. Tóth Gergelynek, az MHBK központi vezetőjének, a kiadvány szerkesztőjének jóvoltából többször szerepeltek ezekben írásaim és beszámolóim.

Egy másik szervezet is elismerésben részesítette a nagykanizsai amatőr történelemkutatót. 

– A Nemzetközi Magyar Hadtörténeti Hagyományőrző Társaságot 2008-ban hozta létre a Kanadában élő Czink Péter – mesélte Huszár András. – Egy politikamentes, mindenki számára nyitott közösségről van szó, melynek fő célkitűzése, hogy angol nyelvű, egyre bővülő ismeretanyag közzétételével segítse a magyar hadtörténelem tanulmányozását. Ezenfelül cél, hogy ráirányítsa a figyelmet a honvédelem, a hagyományok, a bajtársiasság és a béke fontosságára. A társaság a magyar hadtörténelem iránt érdeklődő külföldiek és a Magyarországról kivándorolt magyarok (magyarul már kevéssé vagy egyáltalán nem beszélő) leszármazottai számára hozza közel a magyar katonai múlt történetét, összefüggéseit és tárgyi kultúráját. Negyedéves kiadványuk a 2024-ben immár huszonöt éve megjelenő Magyar Front. A társaság díszjelvényét nemrégiben a fővárosban a szervezet tanácsadójától és tudósítójától, dr. Sallay Gergelytől, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum numizmatikai gyűjteményének osztályvezetőjétől vehettem át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában