Sport

2015.07.10. 13:08

Bajnokok nyomában Horváth Ádám

Nagykanizsa – Élete első nemzetközi versenyén csak a szlovén és a magyar bajnok tudta megelőzni a hét éves Horváth Ádámot. A Kanizsa Motocross SE versenyzője a szlovén bajnokság Mackovkiben megrendezett futamán a harmadik helyet szerezte meg.

Benedek Bálint

Horváth Ádám korán kapcsolatba került a sporttal, és két évvel ezelőtt, alig ötévesen máris megtörtént pályafutásában az első váltás: a tornaszőnyeget hagyta ott a számára annyira vonzó technikai sportért. Kivételes szorgalmát és tehetségét látva a kanizsaiak sokszoros motokrossz bajnoka, Bolla Ferenc kezdett el foglalkozni a fiúval.

Ádám tavaly az 5-9 éves kategóriában versenyzett, ám nem volt szerencséje, hiszen az év során játék közben leesett egy fáról és eltörte a kezét. Sérülése miatt három viadalt – többek között a kanizsait is – ki kellett hagynia, és bár a folytatásban igyekezett a lehető legjobban teljesíteni, végül összesítésben csak hatodik lett.

Az idei szezont bizonyítási vágytól fűtve, nagy lendülettel kezdte, és több viadalon is csak egy hajszál választotta el a dobogótól. Ekkor szüleivel egyetértésben „beiratkozott" a motokrossz iskolát üzemeltető kilencszeres magyar bajnok, Németh Kornélhoz. A 7 éves fiú 50 köbcentiméteres KTM MX versenygépével kemény, fizikailag megterhelő edzéseken vesz részt, ahol a technikai sport alapjain túl speciálisan a kanyarvételeket, de az ugratások módját is elsajátíthatja.

A 26-os rajtszámú, 50 köbcentiméteres KTM nyergében Horváth Ádám. Németh Kornéltól az erőnléti edzések mellett a kanyarodás, illetve az ugratások módszereit is elsajátíthatja. Fotó: Benedek Bálint

A sok szenvedés pedig nem volt hiába, hiszen így a kanizsai fiatal edzésben volt, amikor elindult a szlovén bajnokság bevezetőben említett futamán, ez pedig segített neki, és a legnehezebb pillanatokban is feltalálta magát. A felázott, csúszós talaj sem állíthatta meg, és kiválóan koncentrálva a kategória legjobbjai mögött a harmadik helyen ért célba.

– Ebben a korosztályi kategóriában a gyerekek tíz percet motoroznak, plusz még két kört tesznek meg a pályán, és mondhatom, ez minden időjárási helyzetben komoly próbatétel számukra – mesélte Horváth Péter, Ádám édesapja. – Ezzel a remek eredménnyel összetettben jelenleg a negyedik helyen áll, de nem pihenünk, hiszen Balatonszemesen újabb edzőtáborozás vár Ádámra. Aztán július végén a Pest megyei Kókán, augusztusban pedig a Győr melletti Ácson áll rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!