Sport

2015.06.28. 08:04

Magyaros sikerek, hongkongi hajókkal - Az egerszegi Gyuris Roland vezeti a csapatot

Zalaegerszeg – A Stanley sárkányhajó verseny 40 éves múltra tekint vissza. 1975-ben, az addig helyi halászok részvételével zajló tradicionális verseny megnyitotta kapuit a külföldi csapatok előtt is.

Arany Horváth Zsuzsa

A napokban – a tavalyi siker után másodszor – magyar csapat nyerte a viadal egyik kategóriáját, Gyuris Roland kapitánysága mellett. Az egerszegi születésű fiatalember számolt be az eredményről. – A Kinizsi szakközépiskolában érettségiztem '97-ben – mesélt először saját magáról. – Budapesten próbálkoztam, majd 2007-ben Angliába mentem. Ott megtalált egy induló tengeri konténerszállítással foglalkozó cég. Én voltam az első alkalmazott. A kezdeti munkakapcsolat hongkongi kolléganőmmel új fordulatot vett, így hat év után megtakarításommal és 4 bőrönddel megérkeztem Hongkongba. Jelen pillanatban a Lamma csapatában outrigger kenuzom, a Lamma Dragons férficsapatában és a Hungarian Dragons vegyes együttesében sárkányhajózom.

A Roland számára is fontossá vált híres vízi versenyen évről évre több száz csapat több ezer evezőse csap össze.

Célban a Hungarian Dragons csapata. Lelkesedés, akarat és mentális egyensúly – ez a siker titka. Fotó: Lamma Dragons

– A 2015-os szezonban már kötelezett bennünket a 2014-es váratlan siker – jelezte Gyuris Roland. – A csapat nagyon nyerni akart, de a lelkesedéshez és az akarathoz meg kellett találnunk a mentális egyensúlyt is. A csapat ismét Stanley-i edzések során kezdett összeállni. Vincent és Daffany, az ottani edzőink alaposan kitettek magukért.

Idén a Stanley-i 270 méteres verseny az eddigi legnagyobb volt; 223 csapat versenyzett, amiből 197 volt vegyes csapat, ahogy ők is. A Stanley félszigetnek aznap 200 000 látogatója volt. A hatalmas tömeg ellenére flottul ment minden egész nap.

Végül a harmadik futamban (Vegyes Plate) az arany döntőben az 1. helyet szerezte meg a zömmel magyarokból álló hajó.

Gyuris Roland felesége társaságában, a győzelemért járó kupával.

– Előzőleg elég sokat kivett belőlünk az első két futam, valamint a 34 fokos meleg. A futam hihetetlen volt, tényleg kiadtuk, ami bennünk volt. A hollandoktól nagyon tartottam, mert az első körben 1:17 alatt futottak, de úgy tűnik, a finisben már nem bírták szuflával. Négy óra után az apály érkezésével a sodrás ellen kellett eveznünk, így a csapatok nagy részének ideje romlott. Mi ebben a döntő körben 1:17:540-es időt futottunk!

A folytatás nem kétséges, noha, ahogy Roland is tudja, a legkeményebb minden évben a csapattagok elvesztése, hiszen „a legtöbb ember itt, Hong Kongban csak átutazó."

Csapattagok: Miroslav Adamczyk (lengyel konzul), Adász Kata, Andraskó Évi, Boros Attila, Jonathan Csányi-Fritz, Czeglédi Ádám, Dani Róbert, Danyi Diána csapat menedzser és a kapitány Gyuris Roland, Herman Tamás, Hopp Csendi, Horváth Csaba, Köles Edit, Koncz Péter, Kondics Barnabás, Lugosi Szilvi, Lukacek Rudi, Hannah McManus, Jamie Millar, Nagy Ildikó, Pálos György, Perényi Nóra, Stahl Tibor, Danny Ting, Török Boglárka, Veress Anita.

A verseny kapcsán Gyuris Roland életét is figyelemmel kísérhetjük. Elég kemény és sűrű két év van mögötte, hiszen Hong Kongban meg kell dolgozni az érvényesülésért. Eddigi kemény munkája lassan termőre fordul. Folyamatosan több dologgal is foglalkozik; egy Kanadai-Kínai kereskedelmi cég lábra állításán dolgozott menedzserként.

– Egy angol úrral kezdtünk dolgozni kanadai és angol közép és kisméretű vállalkozások helyi képviseletén. A sárkányhajó sikereink nyomán felkértek a lengyel konzulátusról, hogy segítsek nekik saját hajó csapat szervezésében is.

Yannal, a feleségemmel a Lamman szigeten élünk, ami a hangulatával és a közösséggel egy kis zöld paradicsom 25 percre a nagyváros zajától. A legizgalmasabb hír, hogy Yan nagyjából félidős várandós; októberre várjuk az első fiú gyerkőc érkezését. Nem tervezett baba, ebben az évben utazást terveztünk, de mindketten nagyon boldogok vagyunk. Édesanyám a tervek szerint novemberben jön unokanézőbe hozzánk..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!