Sport

2015.06.06. 16:16

Hobbi és versenysport is egyben a koronglövészet

Zalalövő - A megye első egyesületi tulajdonban lévő koronglövő pályáját adták át egy héttel ezelőtt az észak-zalai városban. A Berúgsz-Jager Team Lövész Egyesület által üzemeltetett lőtérre nemcsak a versenyzőket, de azokat a vadászokat is várják, akik ezen sport révén szeretnék fegyverhasználatukat tovább fejleszteni.

Gyuricza Ferenc

Bécs Róbert egyesületi elnök szerint ugyanis az apróvad vadászatára év közben leginkább e sport révén lehet gyakorolni. A vadászok többsége pedig kifejezetten kedveli az apróvad-vadászatot is, mindez kellő apropót szolgáltatott ahhoz, hogy kialakítsanak egy a kor színvonalának megfelelő, modern lőteret.

- Az Őriszentpéter körüli hivatásos vadászokban fogalmazódott meg először az igénye, hogy alakítsunk egy egyesületet - mondta Bécs Róbert. - Az ő kezdeményezésükhöz csatlakoztunk mi, zalai vadászok is, akik kedveljük ezt a sportágat, és időnként el-eljártunk korongozó versenyekre. A következő lépés az volt, hogy saját pályával, saját lőtérrel is rendelkezzünk. Ezt sikerült most megvalósítanunk.

A zalalövői egyesület számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. A tagjaik közül Németh László, Bándoli Miklós és Radics Péter az országos versenyeken is a legjobbak közt szerepelnek, de további 10-12 versenyzőjük van, akik a regionális szinten szintén az élvonalba tartoznak.

Az egyesületnek jelenleg 22 tagja van, ám az elnök szerint a lőteret nemcsak ők használják, oda a szigorú előírások betartásával mások is jelentkezhetnek. A terveik között versenyek szervezése is szerepel, az elnök szerint ugyanis kifejezetten jó a kapcsolatuk a Dunántúl nyugati részén élő, s hasonló érdeklődési körű vadászokkal, sportlövőkkel. Bécs Róbert azt is hozzátette: a versenyek a sportbarátság elmélyítésén túl az egyesület működtetésének a feltételeihez is hozzájárulnak.

Németh László, a zalalövői egyesület egyik legeredményesebb versenyzője (a kép előterében, jobbra) és Szilágyi Imre a lőállásokban

- A környéken eddig Pusztaapátiban, illetve Őriszentpéteren volt koronglövő lőtér, mind a kettő erdészeti üzemeltetésben. Zala megyében ezen felül Gyenesdiáson van még szintén erdészeti lőtér, ahol a hét meghatározott napjaink fogadták a sportolókat. Utóbbi azonban viszonylag távol van tőlünk, így mindenképpen szerettünk volna egy saját pályát folytatta az elnök, majd hozzátette: már a helyszínkiválasztás sem volt egyszerű feladat. A fegyverbiztonsági előírásokon túl további feltételeknek is meg kellett felelniük. Az Őrség tele Natúra 2000 besorolású területekkel - ott lőtér nem alakítható ki - arra is tekintettel kellett lenniük, hogy ne zavarjanak be vadásztársaságok területeibe, továbbá a lakott helyektől megfelelő távolságot kelle tartani. Az szintén fontos szempont volt, hogy milyen környezetben alakítják ki a lőteret, milyen annak a kilátás. Így találtak rá a Zalalövő melletti területre.

- A koronglőtér kialakításának is vannak feltételei - tette hozzá Bécs Róbert. - A koronglövészetnek két fő ága van, az egyik a skeet-lövészet, aminek egyik legismertebb képviselője Igali Diána. Ő volt az, aki miután elnyerte az olimpiai bajnoki címet, pontosan kidolgozta, hogy milyen távolságra kell elhelyezni egymástól a dobógépeket, valamint milyen magasra kell vetni a korongokat. Ennek a szabályzatnak a mi lőterünk tökéletesen megfelel. Van egy másik ága is, az úgynevezett parkour, ami magyarul korongvadászatnak is fordítható, ez inkább közelít a repülő apróvad vadászat felé, ezáltal természetközelibbé is teszi ezt a sportot.

Az elnök kiemelte: a parkour esetében már nincsenek ennyire szigorú előírások, ezért minden lőtéren másképpen rakják össze a parkour-pályát. A vadászok többsége emiatt inkább a sportnak ezt az ágat jobban is kedveli, hiszen általa még inkább tudnak a fácánvadászatra gyakorolni.

A zalalövői lőtér természetesen parkour pályával is rendelkezik. Az egyesület tagjai célul tűzték ki továbbá a sportág fejlesztését, a koronglövészetet a fiatalok körében szeretnék elsősorban népszerűsíteni, s ennek szintén egyik fontos feltétele a saját lőtér. Mindemellett a vadászvizsgákra történő felkészítéshez is kiváló terep lehet a zalalövői pálya, ezért aztán szeretnének megállapodni a különböző szakmai szervezetekkel is, azt kérnék, hogy támogassák a még hátralévő eszközbeszerzéseket, ennek ellentételezésére az egyesület biztosítaná a lőteret a felkészítésekhez.

Bécs Róbert kérdésünkre azt is elmondta: a koronglövészet viszonylag költséges hobbinak számít, hiszen egy-egy verseny alkalmával - minősgétől függően - minimum tízezer forint ára lőszerrel kell számolni. Ehhez jön a fegyver, ami a vadászoknak ugyan alapból is megvan, ám egy bizonyos szint felett már célszerű külön sportpuskával is rendelkezni. Utóbbi ára félmillió forintnál kezdődik, a felső határ pedig a csillagos ég, bár használtan olcsóbban is hozzá lehet jutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!