Sport

2015.01.19. 17:50

Nagy lehetőség: világversenyekre készülhetnek a ZAC atlétái

Zalaegerszeg - A zalaegerszegi Zalaszám-ZAC nyolc atlétája is tagja a 2015-ös felnőtt, illetve korosztályos világversenyekre készülő magyar válogatott kereteknek.

Kerkai Attila

A Magyar Atlétikai Szövetségben elkészítették a 2015. évi szakmai programot, amely központi kérdésként kezeli a versenyévad világversenyeire való felkészülés feltételeinek megteremtését, valamint természetesen személyi kérdéseit is. Zalai szempontból ígéretes, hogy a Zalaszám-ZAC ezúttal is népes „küldöttséggel" szerepel a különféle válogatott keretekben: nyolc egerszegi atléta is tagja a felnőtt és korosztályos világversenyekre készülő válogatott kereteknek.

A legnagyobb izgalmat most az okozza az egerszegi klub háza táján, hogy a márciusi fedett pályás felnőtt Európa-bajnokságon – Pozsonyban – talán be tud mutatkozni Szűcs Valdó, aki élete első felnőtt világversenyén a 60 méteres gátfutók mezőnyében lehet ott. Nyilván nem kell külön hangsúlyozni, milyen nagy tett volna ez a részéről. Ugyanő még utánpótlás versenyzőként is érdekelt, hiszen a tallini U23-as Európa-bajnokságra készülő szűk keretnek is tagja – 110 m gáton. Ugyanitt klubtársára, Aranyics Bencére is számít a szövetségi kapitány – utóbbi 100 m-en és a 4x100 m-es magyar váltó tagjaként esélyes az Eb-részvételre.

Szűcs Valdó akár bemutatkozhat a felnőtt gátfutók között. Fotó: archív/Katona Tibor

A junior Európa-bajnokságot az idén Svédországban rendezik meg. A korosztályt váltott, tavaly ifjúsági olimpiai döntős Ferenczi Melinda egy korosztállyal feljebb is remek esélyekkel rendelkezik az indulásra a 200 m-es női síkfutók mezőnyében. Rajta kívül Zalaegerszegről még Köcse Richárd és Balogh Péter is tagja a junior Eb-keretnek. Mindkettejükre a rövidtávfutó versenyszámokban – beleértve a váltókat is – számít a szakvezetés.

Az ifjúsági korosztályú atléták világbajnokságának Kanada ad otthont ebben az esztendőben. Az U18-asok csapatában három zalaszámos fiatal is készülődhet a viadalra. A serdülő korosztályból épp hogy „kiöregedett" Takács Dóra és Veiland Violetta a súlylökők és a diszkoszvetők mezőnyében készül, míg Ott Benjamin a 800 m-es síkfutók között lehet harcban a kiküldetésért.

A 17 éveseknek egyébként lesz még egy nagyon fontos világversenye 2015-ben, mégpedig az Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál Tbilisziben. Ebbe a keretbe is befért Takács Dóra, a Zalaszám-ZAC sokszoros korosztályos országos bajnok súlylökője.

Szakály István, a Zalaszám-ZAC ügyevezetője szerint is nagy a felelőssége a klub vezetésének, hogy a jó felkészülési feltételeket biztosítani tudják sportolóiknak, hiszen ez a magyar atlétika érdeke is. Ám talán még nagyobb a teher az edzőkön, ugyanis a klub szakemberei közül Bognár Szabolcs, Góczán István, Kámán Ferenc és Szabó Gábor tanítványaikkal együtt szintén tagjai a válogatott kereteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!