Sport

2014.11.18. 17:45

A ZAC-nál tovább épül a jövő

Zalaegerszeg – Sokadszor kezdődhet úgy a Zalaszám-ZAC éves értékelése, hogy az egerszegi atléták remek versenyszezont hagynak maguk mögött, s csak azért nem tesszük hozzá, hogy a legeredményesebbet is, mert erre vonatkozóan nincs megbízható adatunk.

Kerkai Attila

A lényeg nem is ez, hanem az, hogy a ZAC 2014-ben is kitett magáért az országos színtéren, de persze a sikert a klubnál nem csak az érmek számában és a rekordot felállításában mérik. Ami fontos, mert ez a mérhető része egy klub működésének, de a háttér is ugyanilyen lényeges a Zalaszám-ZAC-nál, amire utalt Szakály István, a klub ügyvezetője, amikor az éves értékelésre kértük.

– Egyesületünket egy nagy családként kezeljük, amibe beletartoznak a versenyzők, a legkisebbektől a szenior korúakig, a támogatók, az edzők és a gyerekek szülei is – kezdte egy kissé a háttér felvázolásával ezt a beszámolót Szakály István. – Támogatóink, így a város, ezen belül a város vezetése, névadó szponzorunk a Zalaszám Kft, melynek vezetője, dr. Szász Péter az igazi mecénás megtestesítője és persze a Magyar Atlétikai Szövetség is elégedett lehet, ha az eredményeinket nézi. Jó helyre került a támogatásuk.

Szakály István, a Zalaszám-ZAC ügyvezetője nemcsak az eredményeikre, de a klubnál fel-épített háttérre is büszke

A ZAC a 2014. évben újabb „frontot" nyitott azzal, hogy csatlakozott a Sport XXI és a Kölyök atlétikai programhoz, hogy a 6-12 éves korosztály képviselőit még szélesebb körben nyerjék meg a sportágnak. Mindez fontos a jövőt tekintve is, hogy újabb bajnokok kerüljenek ki a ZAC edzői kezei közül.

S akkor jöjjön is a legfontosabb – persze a teljessé igénye nélkül, hiszen nagyon hosszú lenne a lista – , vagyis a legnagyobb sikerek számba vétele.

– Klubunk nyolc kiválasztó edzőt foglalkoztat, akikhez az idén 212 fiatal tartozott, továbbá nyolc versenyeztető és szakági edzővel dolgozunk, akik keze alatt 193 minősített sportoló dolgozik – említette Szakály István, aki büszkeséggel folytatta. – Bajnokaink közül Ferenczi Melinda az ifjúsági olimpián elért 8. helyezésével sporttörténelmet írt. Szűcs Valdó remekelt a junior vb előfutamában és elődöntős volt, s végül a 14. lett. Az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen Ferenczi Melinda, Köcse Richárd, Major Márk, Veiland Violetta, Hári Anna és Ott Benjamin is részt vehetett. Nagy dolog, hogy ebben a korosztályban hat zalaegerszegi atléta is kivívta a jogot ezen a nem hivatalos Európa-bajnokságon való részvételre. Az előbbi bajnokaink mellett még Aczél Norbert, Balogh Péter, Takács Dóra, Dienes Mátyás, Bagladi Marcell és Krasznai Anna Rozi is bekerült korosztálya magyar válogatottjába. Szenior világbajnoki ezüstérmes lett Bognár Szabolcs diszkoszvetésben és 5. súlylökésben. Góczánné Tóth Zsuzsa is szép helyezéseket ért el a világbajnokságon. Ott, ahol 15 fő válogatott sportoló van, nem lehet panasz az eredményességre. Kellemes gondok ezek, s nagy kihívás nekünk, hogy bírjuk anyagilag finanszírozni felkészülésüket, versenyeztetésüket, de mindenkit biztosíthatok róla: vállaljuk!

Ferenczi Melinda és Szűcs Valdó a ZAC két üdvöskéje pedig arról is gondoskodott, hogy nemzetközi szinten is jelen legyen a zalai atlétika

A ZAC a versenyek szervezésében is élen jár, s nagy örömmel csatlakozott az idén újjászervezett csapatbajnoksághoz, melynek egyik elődöntőjét éppen Zalaegerszegen rendezték. S ugyancsak a megyeszékhely adott otthont az ifjúsági országos bajnokságnak, amely emlékezetes viadal volt: hazai közönség előtt ünnepelt Ferenczi Melinda két, Hári Anna, Köcse Richárd és Major Márk pedig egy-egy bajnoki győzelmet. A hazai rendezésű versenyek fő szervezője és mozgatója Bella Attila technikai igazgató, Kámán Ferenc vezetőedző és Hunyadi Szilvia adminisztrátor voltak.

– A rendezvények sikerét az összeszokott, szakértő versenybírói és rendezői gárda garantálta és garantálja majd a jövőben is, hiszen komoly terveink vannak – tért rá erre a témakörre is Szakály István. – Ígéretet kaptunk rá és reméljük, megvalósul a rekortánpálya és a dobópálya teljes rekonstrukciója, talán már 2015-ben. A folyamatos utánpótlás biztosítása érdekében két-három fiatal testnevelő, edző bevonását is tervezzük a klub életébe az elkövetkezőkben. Továbbra is közösségünk erősítése a cél, bevonva azokat az amatőr, hobbisportolókat is, akik a mi pályánkon edzenek naponta. Találkoznak versenyzőinkkel és az atlétika szeretete olyan szimpatizánsokat is magunk mellé állíthat, akik talán csak lélekben vannak velünk, de nekünk ez is értéket jelent.

A 2014-ES ÉV FŐBB SZÁMAI

• 15 magyar válogatott

• 32 magyar bajnok

• 28 ob-ezüstérmes

• 16 ob-bronzérmes

• 58 bajnoki helyezett

• 4 világversenyen való részvétel

• 193 minősített sportoló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!