Sport

2014.06.05. 17:40

Rádiházi lovasverseny

Ha pünkösd, akkor Rádiházán lovasverseny, s ez így van már évtizedek óta és most vasárnap is megrendezik a hagyományos díjugrató viadalt. A Török László Emlékverseny 9 órakor kezdődik a kabala ménes pályáján.

A Rádiházi Lovas Klub és az idén 20 éves Kabala Ménes tehát június 8-án rendezi meg a hagyományos pünkösdi lovasversenyét, amely egyben a Zala megyei díjugrató bajnokság 1. fordulója is lesz egyben. Három versenyszámot már délelőtt 9 órától megrendeznek, míg további hármat 13 órától bonyolítanak le. Az utolsó, egyben a legnehezebb versenyszám lesz a Török László Emlékverseny. Az eddigi nevezések azt mutatják, hogy az ország távolabbi megyéiből is szép számmal érkeznek versenyzők. Hét rádiházi lóval indul Burucs Borbála, aki az elmúlt hétvégén Mezőhegyesen megnyerte az országos mén- és kancaverseny szuperdöntőjét.

Délután az ugrószámok közti szünetben látható lesz kettesfogatok látványos küzdelme, valamint egy igazi világszám: Kappel Edit szabadon-idomítási bemutatója szilvásváradi lipicai lovakkal. A rendezők lehetőséget biztosítanak gyerekek lovagoltatására, valamint lovaskocsikázásra. A programot kézműves bemutató és vásár is színesíti.

Díjugratás minden mennyiségben. Ezt ígéri az idén is a pünkösdvasárnapi rádiházi verseny (Fotó: Katona Tibor)

Török László tavaly hunyt el, s az idei lesz a második emlékverseny, melyet az ő tiszteletére rendeznek. A sportágban csak Laci bácsiként ismert népszerű szakember az 1950-es évek elejétől volt a rádiházi ménes vezetője egészen az utóbbi évekig, amikor a családja vette át a koordinálást. Ő viszont a háttérből szakmai tanácsaival, óriási tapasztalatával segített, ugyanúgy, mint kedvenc sportágának. Nemcsak a megyénkben újjászerveződött, megalakult klubok életében játszott fontos szerepet, hanem a magyar lovassportban is maradandót alkotott. Volt a military-válogatott szövetségi kapitánya, olimpikonok készültek fel többször is Rádiházán és nagy szakértelmével nemcsak Zalában, hanem az ország számos pontján látta el jó tanácsokkal sportolóinkat.

A megyei díjugrató bajnokság első, rádiházi fordulója előtt sem zárták még le a sorozat nevezési listáját, s már eddig, jóval száz felett jár a nevezett lovasok száma, ami mutatja, hogy a lovassport ezen ágának a népszerűsége nem csökken. A sorozat második fordulóját június végén Zalakaroson, míg a harmadik kört júliusban Nagykanizsán rendezik. A további program egyelőre képlékeny, de az biztos, hogy szeptemberben szintén a nagykanizsai helyszínen lesz a finálé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!