Sport

2014.06.15. 13:30

Zalai származású a hongkongi győztes magyar csapat kapitánya, támogatója

Zalaegerszeg – A Stanley sárkányhajó verseny 40 éves múltra tekint vissza. 1975-ben, az addig helyi halászok részvételével zajló tradicionális verseny megnyitotta kapuit a külföldi csapatok előtt is.

Arany Horváth Zsuzsa

A napokban magyar csapat nyerte a viadal Gold Plate Final kategóriáját, méghozzá Gyuris Roland kapitánysága mellett. Az egerszegi születésű fiatalemberrel az internet segítségével beszélgettünk.

A csapat tagjai: Boros Attila, Bodnár-Horváth Charlie Attila, Bodnár-Horváth Illiana Frances, Horváth Csaba, Hopp Csendi, Reményi Dóra, Kiss Tibor, Czeglédi Ádám, Ting Danny, Perényi Nóra, Dani Róbert, Porganczki Tibor, Veress Anita, Szántó Eszter, Fidloczky Anna, Ricklin Ido, Rozenzweig Shimon, Schmidt György, Csanyi-Fritz Jonathan, Varga Péter.



– A Kinizsi-szakközépiskolában érettségiztem ‘97-ben aztán sodródtam, csináltam mindenfélét – mesélte. – Első állomásként Budapesten kötöttem ki, ahol egy kicsit jobban kinyílt a világ, de éreztem, hogy innen is lesz tovább, messzebb, mivel bennem volt a késztetés mást, többet tapasztalni. 2007-ben a barátaim hívtak Angliából: mi lenne, ha megpróbálnám. Két hét múlva egy hátizsákkal ott ültem a Budapest – Gatwick járaton. Játszóteret építettünk, aztán éjszakai portás lettem egy lepukkant reptéri hotelben. Kemény időszak volt, de sokat tanultam legfőképpen magamról. Aztán megtalált egy induló tengeri konténerszállítással foglalkozó cég. Én voltam az első alkalmazott. De mennem kellett megint. 6,5 év angol időjárás után kizárólag meleg hely jöhetett szóba, tengerrel és vízi sportokkal. Mivel időközben a kezdeti munkakapcsolat a hongkongi kolléganőmmel új fordulatot vett, pár személyes találkozó után ismét eljött a cselekvés ideje. Megtakarításommal valamint 4 bőrönddel megérkeztem Hongkongba. Jelen pillanatban a Lamma csapatában outrigger-kenuzom, a Lamma Dragons férficsapatában és a Hungarian Dragons vegyes együttesében sárkányhajózom.A híres versenyen idén 278 csapat 5500 evezőse csapott össze.

Az egyik támogató: Stahl Tibor

– Ami a döntőben történt, az teljesen hihetetlen és váratlan. Hirtelen összeállt minden és valami varázslat történt a hajóban. A táv negyedétől gyakorlatilag euforikus állapotban húztuk és fantasztikus érzés töltötte be a hajót. Az eredményünk hajóhossznyi előnnyel győzelem lett.  A csapat főszponzora, a magyar Graphisoft hongkongi vezérigazgatója, a szintén zalai, Nagykanizsa környéki Stahl Tibor csapattagként maga is aktívan hozzájárult a győzelemhez. A csapat további szponzorai között a magyar borokat is importáló helyi Wiseville cég, a részben magyarok alapította Global Citizen nyelviskola, illetve Magyarországról pedig a Pottyflip cég található meg.

Gyuris Roland feleségével, Yan Tsang-gal a verseny után

A Hungarian Dragons 30 főt számláló, döntő többségében magyar tagokból álló férfi-női vegyes csapat mindössze három hét alatt állt össze a 2014-es szezonra, és mozgósította a helyi magyar közösség mintegy ötödét. A hongkongi magyar főkonzulátus három munkatársával erősítette a csapatot: dr. Erdődi Ákos főkonzul, Horváth-Andráskó Éva gazdasági felelős és Danyi Diána, kulturális, oktatási és sportügyekért felelős munkatárs. Szintén a győztes csapat tagjai között volt Pálos György, a hongkongi egyetemen tanító magyar filmrendező és Mirek Adamczyk, hongkongi lengyel főkonzul. – A magyarok népszerűségéhez a Herczeg Zoltán tervező által megálmodott mezek is hozzájárultak. Az evezős mintájú piros-fehér-zöld mezeket a híres magyar divattervező a Hungarian Dragons csapatnak tervezte – jelezte Gyuris Roland. Akiről egészen biztosan hallunk még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!