Sport

2013.06.11. 13:18

Polster Péter és Tuboly József is megtiszteltetésnek érzi a bizalmat

Zalaegerszeg - A nyári Európa-bajnoki és nemzetközi küzdelmekre készülő kosárlabda válogatottak már munkához láttak és szinte mindegyikben akad zalai érintettség.

Kerkai Attila

A játékosok és szakvezetők mellett a háttéremberek is nagyon fontos láncszemei a munkának, amiről Polster Péterrel és Tuboly Józseffel beszélgettünk.

Közülük Tuboly József - vagy ahogy inkább ismerik, Tubi - a ZTE NKK erőnléti edzőjeként került be a kosárlabdázás vérkeringésébe, s tavaly már segédkezett az U20-as válogatottnál, most viszont a női felnőtt együttesünk erőnlétéért felel. A csapat már bő három hete készül, és lassan elutazik a kínai túrára, így azt kérdeztük Tuboly Józseftől: mennyiben más a munka a felnőtteknél, mint a fiataloknál.

- Annyiban, hogy itt most a legjobbakkal dolgozik az ember, ami számomra is nagy megtiszteltetés és egyben kihívás - válaszolta a zalaiak erőnléti edzője. - Ráadásul dolgoztatni kell a lányokat, ami olykor hálátlan feladat... Néha keménynek kell lenni, de az ember mindig kap egy-egy jó szót, ami azért talán jelzi, hogy közben el is fogadják. És persze azzal is tisztában vannak a lányok, hogy a kínai túrán 14 nap alatt 9 mérkőzést kell játszani, ehhez pedig megfelelő erőnlét kell majd. Farkas Sándor szövetségi kapitánnyal öröm és megtiszteltetés együtt dolgozni, így örülök, hogy engem kért fel erre a feladatra.

Tuboly József (balról) és Polster Péter az egerszegi Városi Sportcsarnok lelátóján. Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalakerámai-ZTE KK masszőre, Polster Péter most már hetedik éve lát el szolgálatot a férfi válogatott mellett. A fiúk is lassan munkához látnak  s megint oda lesz a nyár...

- Főleg a családnak nagy lemondás ez, de a legjobbakkal dolgozik az ember és ha szereti csinálni ezt, nem is annyira teher - mesélte saját szemszögéből a nyári munkát Polster Péter. - Annak idején még az U20-as válogatottnál voltam masszőr és amikor Stojan Ivkovic lett a szövetségi kapitány, engem kért fel erre a szerepkörre a felnőtteknél. Hogy miért? Magam sem tudom, soha nem is beszéltünk erről. Megjegyzem, ismét ő a kapitány, de én azóta is a válogatott mellett dolgozom.

A masszőri teendő - és ebben Tuboly Józseffel és Polster Péterrel megegyeztünk - egyben bizalmi viszonyt is takar, ami nagy felelősséggel jár. Az egerszegiek népszerű Petije abszolút tisztában van ezzel.

- Jó, ha az embernek akad játékosmúltja, hiszen sokszor a kosaras szlenget egy kívülálló talán nem is értené - mesélte tovább. - Aztán masszőrként az ember sokszor többet tud meg egy játékosról, mint bárki más, hiszen hosszú időt töltünk együtt, közben megnyílnak ők is. De ez természetes, viszont a titkok nem mehetnek ki, ez aranyszabály. Az viszont jó érzés, amikor a játékossal végezve nem köszön el, mert jön a társa, hanem ott marad a gyúrópad mellett és megy tovább a duma... Van, hogy az egész csapat a masszőr szobájában kuporog, ez az igazi elismerés számunkra...

Elismerik egymás tudását

Érdekes kérdést tettünk fel mindkettejüknek: mondják el véleményüket a másikról. Nézzük, mire jutottunk.

Tuboly József: - Én a játékosoktól azt hallom, hogy teljes bizalommal vannak iránta, és ez a legfontosabb. Ami szintén fontos, hogy Peti folyamatosan képezi magát, nem elégszik meg a már megszerzett tudással, így ő tényleg a megfelelő helyen van a válogatottnál is.

Polster Péter: - Az eredmények önmagukért beszélnek Tubi esetében. A ZTE NKK a legkeményebb mérkőzéseit általában az utolsó negyedben nyerte meg, az állóképességgel tehát nem volt gond. Ez a feladat most neki egy újabb kihívás és feljebb is léphet általa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!