Sport

2013.06.18. 16:08

Matyasovszky Dalma: aranyak és felnőtt csúcsok

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Nagyszerű zalai eredmények születtek az úszók Kecskeméten megrendezett ifjúsági országos bajnokságán. Matyasovszky Dalma, az Europtec Zalavíz ZÚk versenyzője triplázott, három aranyérmet nyert, mellette a kanizsai Molnár Flóra is három érmet nyert.

A  magyar úszósport közvetlen utánpótlását adó ifjúsági korosztály idei magyar  bajnoksága zalai szempontból kiválóra sikerült. Az EuropTec-Zalavíz ZÚK  tehetsége, Matyasovszky Dalma mindhárom hátúszó számot (50 m, 100 m, 200 m) megnyerte, s nem is akármilyen  időeredményekkel.  Az ifjú bajnoknő elmondta, számára a legrövidebb számban aratott győzelme igazi meglepetés, a többiben volt esélye a győzelemre.

Matyasovszky Dalma büszkén mutatja érmeit, hiszen azok aranyok, de az ifjú úszó időeredményei még inkább biztatók. Fotó: Katona Tibor

Azt pedig már Horváth Csaba edzővel beszéltük át, hogy végül  mit  érnek ezek az idők. Sokat.

- Kezdjük azzal, hogy Dalma még csak serdülő korú, tehát a két évvel idősebbek között nyert három számban  -  így az edző.  -  Az az igazság, hogy engem is meglepett ezekkel az eredményekkel, ugyanis az 50 és a 100 méteres számban megyei serdülő, ifjúsági és felnőtt csúcsokat úszott, azaz olimpikonunk, Szekeres Dorina idejét is túlszárnyalta. Csak a 200 méteres számban nem, de abban is közel volt hozzá. Továbbmenve,  Dalma eredményeinél korosztályos szinten csak Egerszegi Krisztina úszott jobbat, vagyis minden idők második legjobb magyar időeredmény az övé a hátúszó számokban a serdülő és ifjúsági    korosztályban.  Nem  véletlen, hogy Dalma is tagja az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, az EYOF-ra utazó csapatnak.

A jövő héten rendezik a felnőtt magyar bajnokságot, azonban megtudtuk: az egerszegiek ifjú tehetségét  bár éremesélyes lehetne  nem indítják, hiszen az utrechti EYOF fontosabbnak tűnik és inkább erre készülnek. Dalma ideje ugyanis 200 m háton jelenleg az ötödik Európában az ifjúsági korosztályban és ebből még bármi lehet...

A ZÚK tagjai közül Dudar Kata is dobogóra állhatott, aki az 50 méteres hátúszásban szerzett bronzérmet, de a másik két számban is közel volt a dobogós helyezéshez.

A  Dél-zalai Vízmű SE is képviseltette magát a kecskeméti eseményen, s nem  is  akárhogy. Molnár Flóra ugyanis három dobogós helyezést ért el, mindez tételesen  a következőképpen állt össze: 50 m gyorson ezüstérmes (ideje korosztályos megyei csúcs), 100 m gyorsan és 50 m pillangón pedig bronzérmet szerzett.

- Az eredmények is azt mutatják, hogy Flóra igazi sprinter típus - fogalmazott az ob után edzője, Polgár Sándor. - Tehetsége vitathatatlan és titkon reméltem, hogy az ifjúsági Eb-e sikerül kijutnia, ami sajnos, három tizeden múlott 50 m gyorson. Elkeseredésre ugyanakkor nincs okunk,  ugyan most a lengyelországi kontinensviadal kimarad számára, de jövőre beérhet sportolónk.

EREDMÉNYEK

50 m hát:   1. Matyasovszky Dalma  (ZÚK) 29,86 (új  felnőtt megyei csúcs),   3. Dudar Kata  30,92. 100 m hát:   1. Matyasovszky Dalma (ZÚK)  1:03,12 (új felnőtt megyei csúcs),  4. Dudar Kata (ZÚK)  1:06,19.   200 m hát:   1. Matyasovszky Dalma 2:14,86 (úk korosztályos megyei csúcs),   6. Dudar Kata  2:25,60. 50 m gyors: 2. Molnár Flóra (Dél-zalai Vízmű SE)  26,66 (új korosztályos megyei csúcs). 100 m gyors: 3. Molnár Flóra  58,66. 50 m pillangó: 3. Molnár Flóra 28,51.  Matyasovkszy  Dalma (fent) büszke lehet az aranyérmeire, de leginkább az eredményei azok, melyek még nagyobb reményekre adnak okot. Molnár Flóra (alul) egy ezüst-  és két bronzéremet gyűjtött  az idei ifjúsági ob-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!