Sport

2013.05.10. 19:10

Rajt a teke világbajnokságon Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a teke világbajnokság, melyet Zalaegerszeg rendez.

Kerkai Attila

Kéthetes tekefolyam indult el pénteken, amelyre éveket készültek a helyi szervezők. A szombaton kezdődő X. U18-as leány és fiú teke világbajnokság küzdelmeit a jövő héttől a felnőttek csapat világbajnoksága követi. Az eseménysorozat kezdete előtt sajtótájékoztatón ismertették a legfontosabb tudnivalókat.

Pénteken élesedtek igazán a teke világbajnokság előkészületei. Divatos kifejezéssel élve eljött a „nulladik nap", de ez is dolgosnak bizonyult: pénteken délelőtt a megyeszékhelyi városházán rendeztek sajtótájékoztatót, aztán az utolsó simítások következtek az esti megnyitóünnepségre. Ám összességben a szervezőbizottság készre jelentette az zalaegerszegi teke vb előkészületeit, amelynek hivatalos küzdelmei szombaton kezdődnek.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere vette először magához a szót, aki kiemelte: azért is van nagy jelentősége ennek a mostani világbajnokságnak, mert Magyarország éppen 25 esztendeje rendezett utoljára teke vb-t, így Zalaegerszegnek óriási megtiszteltetés a mostani esemény.

- A városnak, idézőjelben, csupán a pénzt kellett előteremtenie, és a 65 milliós költségvetésből Zalaegerszeg 38-at vállalt magára, de a munka nagy részét a szervezőbizottság végezte, amiért nagy köszönet jár nekik - tette még hozzá az alpolgármester.

Az egerszegi sajtótájékoztatón természetesen ott volt dr. Simon Zoltán, a Magyar Tekézők Szövetségének (MATESZ) elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet: ebben a két hétben a teke világbajnokság a legrangosabb hazai rendezésű sportesemény, így nagy figyelem irányul rá.

- Zalaegerszegnek köszönöm, hogy helyet ad a vb-nek, de a sportolóknak is köszönet jár, akik eredményeikkel megalapozták azt a rangot, hogy Magyarország megkapja a rendezést - mondta az elnök. - Én abban bízom, hogy a zalai sportkedvelők nagy számban látogatják majd a világbajnokságot.

A szervezőbizottság elnöke, egyben a ZTK-FMVas elnöke és a MATESZ alelnöke, Takács László arról beszélt, hogy a mostani világbajnokság előkészületei gyakorlatilag tíz esztendeje tartanak. A zalai tekesport ugyanis elkezdett feljönni, az eredmények jöttek, és szerinte nem érdemtelenül jutott Zalaegerszeg a rendezéshez. A város földrajzi fekvése is kedvező, hiszen a környékbeli országokban népszerű a sportág, így várható, hogy nagy létszámú szurkoló érkezik a megyeszékhelyre.

- A finisben vagyunk és bízunk benne, hogy sikeres világbajnokságot rendezünk. Ha lesznek is hibák, azt remélem, csak mi, szervezők érzékeljük, a vendégeink pedig semmit sem - fogalmazta meg reményeit.

Az eseményen megjelent Fehér László, a ZTK-FMVas edzője, egyben a férfi válogatott szövetségi kapitánya, valamint Nemes Juhász Gabriella, a női csapatunk játékosa. Mindketten arról beszéltek, hogy hazai környezetben érmeket szeretnének nyerni, s ha minden jól alakul, azon belül is a legfényesebbet. A női válogatott ráadásul címvédő, hiszen két éve világbajnok lett.

Dávid Veronika, a MATESZ főtitkára a nézőket érintő információkkal szolgált.

- Szombaton a serdülők küzdelmeivel indul a világbajnokság a Városi Sportcsarnokban és a jövő hét közepéig a fiataloké a főszerep - hallottuk tőle. - Jövő péntektől már kezdődnek a felnőttek küzdelmei, melyek május 25-én érnek véget. Nagyon fontos, hogy a serdülők versenyeit ingyen tekinthetik meg a nézők. Kérjük, jöjjenek minél többen, ismerjék meg a sportágat és szeretettel várjuk az iskolásokat is, hiszen nekik is maradandó élményt nyújthat a vb sorozata.

A péntek esti ünnepélyes megnyitót a Jégcsarnokban rendezték meg, ahol 13 ország fiataljai sorakoztak fel. Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntője után Takács László, Dávid Veronika és a nemzetközi szövetség, a Ninepin Bowling Classic (NBC) alelnöke, a cseh Jiri Jancalek is sok sikert kívánt a résztvevőknek. A színpompás megnyitón a sportágat bemutató ötletes koreográfiát kulturális műsor követte.

A X. U18-as teke vb hét végi programja. Szombat, 10.00-17.20: leány csapatverseny. Vasárnap: 10.00-17.20: fiú csapatverseny.

Értük szurkolhatunk

A világbajnokságon több zalai tekés is válogatott mezbe bújhat. A serdülőknél Farkas Ádám (ZTK-FMVas), a felnőtteknél Nemes Irén és Airizer Emese (ZTE-ZÁÉV), valamint Nemes Attila, Farkas Sándor, Boanta Claudiu, Fehér Zoltán és Kiss Tamás (mind ZTK).

A női válogatott: Airizer Emese, Méhész Anita, Tímár Edina, Sáfrány Anita, Nemes-Juhász Gabriella, Nemes Irén, Zenger Nikolett, Sajermann Nóra, Némethné Katona Beáta, Fegyveres Petra.

A férfi válogatott: Kiss Norbert, Kakuk Levente, Karsai László, Zapletán Zsombor, Nemes Attila, Farkas Sándor, Boanta Claudiu, Feher Zoltán Flavius, Kiss Tamás, Botházy Péter

U18 leány: Urbán Brigitta, Urbán Viktória, Hannig Viktória, Tóbiás Anett, Tóth Katalin.

U18 fiú: Brancsek János, Ifj. Horváth Péter, Nagy Gergő, Czeilinger Gábor, Farkas Ádám .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!