Sport

2013.05.28. 16:56

Kettős zalai befutó a Békéscsaba-Arad viadalon

Magyar győzelemmel, de ami még inkább örömteli, hogy zalai sikerrel ért véget a 16. alkalommal megrendezett Békéscsaba-Arad Szupermaraton. Az egerszegi Lakatos Roland végzett az élen, de a második helyezett is megyénkbeli futó, a kanizsai Vránics László.

Kerkai Attila

A jó hír is gyorsan terjed, hiszen miközben éppen a győztes lakatos Rolandnak gratuláltunk, a fővárosból jött egy üzenet, hogy milyen szép zalai siker született. És tényleg. A 16. Békéscsaba-Arad Szupermaraton mostanra már valóban nagy ismertségre tett szert. A nemzetközi viadal minden évben Békéscsabáról rajtol el a mezőny és a 108 km-re lévő Aradon ér célba, majd az éjszakát ott töltve, másnap Aradról indulnak és egy másik útvonalat követve újabb 97 km vár a versenyzőkre, de Békéscsabán célba jutva.

A két zalai versenyző, Lakatos Roland (Z. Aszfaltszaggatók-A-Tomsport) és Vránics László (Tri-Co-A-Tomsport) mindvégig taktikus és kiegyensúlyozott versenyzéssel az első és a második helyezést szerezték meg. Lakatos Roland győztes ideje az összesen 205 km-es távon 19 óra 27 perc 17 másodperc volt, Vránics László 20 óra 50 perc 57 másodperc alatt ért célba.

Lakatos Roland megkoronázása a babérkoszorúval, kezében a kupával (Fotó: Aszfaltszaggatók SE)

S hogy mi volt a siker titka? Ezt már a győztestől kérdeztük, aki ezt az elsőséget eddigi legnagyobb sikereként említi.

- Több mint tíz éve futok, kezdetben félmaraton és maraton távokon, aztán 2009-ben már az ultrafutó számokban is indulok - kezdte ezzel beszélgetésünket Lakatos Roland. - Azóta is ez érdekel és most végre összeállt a dolog, mert a ultrafutáshoz három dolog kell. A jó láb, vagyis, hogy felkészült legyél, aztán kell egy jó fej, hogy taktikusan, jó döntéseket hozva versenyezzünk és elviseljük a fájdalmat. Ez a rövidebb távokon is megvan, de itt jön be a harmadik tényező, a jó gyomor... Itt már nagyon sok energiát égetünk el, egy 100 km-es táv nagyjából 8-9000 kalóriát emészt fel, azt pedig pótolni kell. Sokan ezen buknak el, hogy nem sikerül bevinniük ezt a kalóriamennyiséget, vagy éppen a szervezet nem fogadja be. Számomra most ez is tökéletesen sikerült, de a helyén kezelem azt a sikert. Kiesett például a sokszoros győztes Bogár János és az andorrai válogatott versenyző is, de mondjuk az is igaz, hogy ez is a versenyzéshez tartozik.

Vránics László a célbaérkezéskor (Fotó: Aszfaltszaggatók SE)

Lakatos Roland sokáig egyedül edzett, de februártól Molnár Tamás segíti a munkáját, aki Vránics László edzéseit is irányítja. A kanizsai szakembert a közelmúltban az Ultrafutók Magyarországi Szövetségének is elnöke, aki szintén ott volt a mostani versenyen. És elégedetten nyilatkozott.

- Nagyon szorgalmas mindkét versenyző, Vránics Lászlóval, aki főleg a triatlonra készül már másfél éve edzünk együtt, Lakatos Rolanddal pedig nemrég óta - hallottuk Molnár Tamástól. - Rolanddal kapcsolatban az a véleményem, hogy az ultrafutásban ezzel a fajta szorgalommal bármeddig el lehet jutni, neki megvan ez az eltökéltsége. Most az volt a fontos, hogy versenykörülmények között lássuk, hogy ő és Laci is mit bír. Ez sikerült, de még sok van bennük.

Lakatos Roland eddig egyedül találta ki edzéstervét, gyakorlatilag edző nélkül készült.

- Sokat olvastam, próbáltam a szakirodalomból a nekem megfelelő munkát megtalálni, de Molnár Tamás, aki rengeteg versenyzőt készített fel olyan tapasztalattal bír, mely nem egykönnyen megszerezhető. Ez is sokat jelentett most ebben a sikerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!