Sport

2013.01.10. 18:38

Tájfutás: Évente két bajnoki arany

Zalaegerszeg - A helyi tájékozódási futó club (ZTC) a közelmúltban ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját.

Kerkai Attila

A húszéves évfordulók idejét  éljük, nemrég egy másik egerszegi egylet, a ZAC is eljutott e kerek évszámhoz. Persze nem véletlen a sokadalom, hisz a '90-es évek elején szűntek meg a városban is a nagy sportegyesületek, s ezek szakosztályai akkor alakultak önálló  klubokká. A néhai Zalaegerszegi Dózsa SE 1992 tavaszán jutott a szomorú sorsra,  és a tájfutók is válaszút elé kerültek. Ekkor jött létre a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club 22 fővel, akik közül  nyolc ma is aktív tagja a klubnak. Egyikük, Vajda László a kezdetek óta betölti az elnöki posztot. És ha ilyen mértékű az állandóság, az sem lehet meglepő, hogy a ZTC eredeti cél-jai sem változtak.

A közelmúltban a megyeszékhelyi tájfutók Jubileumi Nap-nak keresztelt programot bonyolítottak le, melynek délelőttjén retro verseny keretében a régi eszközök és a régi térképek is előkerültek. Majd következett az ünnepi közgyűlés, amelyen köszöntötték az alapító tagokat és azokat is, akik legalább 10 éve tagjai a ZTC-nek. Két különdíjat is átadtak, méghozzá két olyan személynek, akik méltóképpen képviselték a ZTC-t az elmúlt két évtizedben. Novai Éva (korábban Makrai Éva) volt az egyik, a klub történetének legeredményesebb versenyzője 17 bajnoki címével. A másik díjazott Fehér Ferenc. Nála külön is meg kell állni, ahogy az ünnepi köszöntőben is külön fejezetet kapott. A klub alapító tagja és ma is edzője, aki önzetlenségével, szakmai felkészültségével és sokoldalúságával, illetve nem utolsó sorban kezdeményző-készségével sokat tett a sportág népszerűsítéséért, helyi, de országos szinten is.

 

Novai  Éva a ZTC legeredményesebb  versenyzője: hat világbajnokságon vett részt a klub színeiben. Fotó: archív

Fehér Ferenc, aki mindig  ott állt a frontvonalon. Fotó: archív

 

És hogy a ZTC-nél mit tartanak a legfontosabbnak? A diák- és utánpótláskorú fiatalok nevelése mellett a rendszeres testedzés, a sportolás és versenyzés lehetőségének biztosítása, a társadalmi öntevékenység és közösségi élet kibontakoztatása, a hazai és nemzetközi sportkapcsolatok létesítése és fenntartása. Vajda László beszámolójában ez is szerepelt, és minden eredményt persze képtelenség lett volna felidézni.

A legfontosabbakról így is szó esett. Az eredményes utánpótlás-képzés alapkövetelménynek számít a ZTC-nél, s ennek is hála, a nagy létszámból számos kiváló bajnoki eredmény született.  2004 óta a legjobb 10 hazai egyesület között szerepel a ZTC, a legeredményesebb esztendő  2006. volt, amikor a klubok rangsorában a hatodik helyig jutottak. Összesen 118 bajnoki érmet gyűjtöttek versenyzőik, utánpótlás, felnőtt és szenior korosztályban egyaránt ott voltak a legjobbak között. A 40 aranyérmet 13 sportoló szerezte, közülük is a legeredményesebb a már említett  Novai Éva. A hazai kiváló bajnoki eredményeknek köszönhetően pedig többen nemzeti színekben is képviselhették az egyesületet.  A junior vb-ezüstérmes Sárecz Lajos, és a ZTC színeiben hat világbajnokságon rajthoz állt Novai Éva mellett Novai György, Horváth Tímea és Fehér Ferenc (trail-o) is világversenyen mérettette meg magát.

De ki kell emeleni a klub szervezőmunkáját is, hiszen számos nagy viadal házigazdája lehetett az évtizedek alatt.  Az első igazán nagy nemzetközi verseny az 1993. évi Alpok-Adria tájfutó bajnokság volt Nova környékén  aztán a 2007-es, több mint ezer résztvevőt felvonultató  Thermenland Open Lenti térségében. Mindezek mellett országos diákolimpiának és magyra bajnokságnak is házigazdája volt a ZTC, nem beszélve arról, hogy versenybíróként, rendezőként közreműködtek a Magyar Tájfutó Szövetség által rendezett nagy nemzetközi viadalokon.

 

Kiadvány a jubileumra

A ZTC-t 2007-ben Zalaegerszegért-díjjal tüntették ki, de a klub munkáját ezenkívül is mindig elismerés övezte. A mostani 20 esztendős évforduló kapcsán jubileumi kiadványt jelentettek meg a tájfutók, amely részletesen bemutatja a klub eddigi tevékenységét, eredményeit és azon törekvéseit is, melyeket a jövőben szem előtt tart. A tehetséggondozás ebben a legfontosabbak között szerepel, illetve az is, hogy a ZTC igazi civil szervezetként kíván társadalmi feladatokat megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!