Sport

2013.01.24. 14:04

Kétszer is életet mentettek a tekepályán

A lehető legjobbkor voltak ott és időben cselekedtek, ami életeket mentett. Rövid időn belül két eset is tragédiával végződhetett volna az egerszegi szabadidős tekebajnokságban, azonban dr. Muszil Zoltán, Boronyák Róbert és Lendvai Miklós lélekjelenléte döntőnek bizonyult.

Kerkai Attila

Múlt pénteken - néhány héten belül - másodszor is életmentő beavatkozásra volt szükség a zalaegerszegi Városi Sportcentrum tekecsarnokában. Ekkor egy 60 esztendős szabadidős sportoló lett rosszul és kellett újraéleszteni, néhány héttel korábban pedig egy 62 esztendős sporttárs járt ugyanígy. Óriási szerencse, hogy helyben volt a segítség...

Az életmentők a tekepályán: Lendvai Miklós, Boronyák Róbert, dr. Muszil Zoltán és utóbbi kisfia, Zoli (Fotó: Pezzetta Umberto)

Dr. Muszil Zoltán maga is a tekesport kedvelője és művelője, aki a városi bajnokságban rendszeresen szerepel. Nem mellesleg, a megyei kórház sürgősségi osztályának orvosa és a mentőknél is szolgálatot lát el. Az első esetnél gyakorlatilag a szeme előtt esett össze egyik társa...

- Hivatásom gyakorlása során számos esetben kellett életmentő beavatkozást végeznem, ám az ritka, amikor közvetlenül előttem lesz rosszul valaki, de most ez történt - elevenítette fel a történetet dr. Muszil Zoltán.

- Az is nagy szerencse volt, hogy éppen akkor nem kellett szolgálatba rohannom, s egy kicsit ott maradtam még a mérkőzésem után nézni a többieket. Az ilyen esetekben azonnal meg kell kezdeni a mellkas kompressziót, így az az agy még kap annyi vért, hogy ne károsodjon. Szerencsés volt a beteg, hiszen ott voltam és a mentők kiérkezéséig el tudtuk végezni azokat a beavatkozásokat, melyek ilyenkor szükségesek.

A ZTE FC labdarúgó csapatának korábbi játékosa, ma másodedzője Lendvai Miklós és a csapat gyúrója, Boronyák Róbert, kvázi segítőjeként működött közre a mentésben dr. Muszil Zoltánnak. Fontos ezt kiemelni, hiszen ekkor még ők sem tudhatták, hogy néhány hét múlva megismétlődik az az eset. Csakhogy, immár egyedül, orvosi segítség nélkül, élesben kellett megkezdeniük az újraélesztést... Merthogy múlt pénteken - teljesen véletlenül - Boronyák Róbert és Lendvai Miklós ismét ott volt a csarnokban, amikor a 60 esztendős tekés rosszul lett.

- Az első esetnél nagyon fent volt az adrenalin bennem, de érdekes, másodjára azonnal, ösztönösen, szinte kizárva a külvilágot kezdtem el a mellkas pumpálását - ezt már Lendvai Miklós árulta el. - Nem volt segítség, Robival viszont tudtuk, hogy mit kell tenni. Közben hívták a mentőket és az sokat jelentett, hogy a kihangosított telefonon a diszpécser ellátott bennünket tanácsokkal. Nem tudom miért, de automatikusan beindítottam a stopperórámat, s bő három perc után a szerencsétlenül járt ember vett egy nagy levegőt. Akkor már gondoltam, hogy visszajön... Aztán kiérkeztek a mentők, ám utólag az ember tényleg elgondolkodik sok mindenen...

Boronyák Róbert egy labdarúgó csapat gyúrójaként sok sérülésnél volt már jelen.

- Tizenvalahány éve egy Vasas-ZTE meccsen Molnár Balázs nyelte le a nyelvét egy felugrásnál, ott hasonlóan gyorsan kellett cselekedni - elevenítette fel ezt az esetet a mostani kapcsán. - Ez a pénteki eset is hasonló életmentő akció volt, s amíg Miki pumpált én néztem a pulzust, meg azt, hogy a nyelve nehogy hátracsússzon. Az is rossz érzés volt, hogy mindketten ismertük a bajba jutott tekést, szóval nem könnyű ilyenkor higgadtnak maradni, de muszáj. Nincs idő gondolkodni.

Szerencsére mindkét rosszul lett sportoló túlélte az esetet. S hogy mennyit jelentett számukra a gyors segítség? A legtöbbet, az életet.

- Nagyon ügyes volt a két fiú amikor nekem segítettek. Azt meg, hogy később önállóan is hozzáláttak a mentéshez, ráadásul hatékonyan, nem is lehet vita tárgyává tenni, hogy életmentő beavatkozás volt - állapította meg dr. Muszil Zoltán.

A két esetnek persze, hogy van tanulsága. A városi bajnokságot szervező Zalaegerszegi Városi és Körzeti Tekézők Egyesületeinek Szövetsége elnöke, Büki László elmondta: bár a bajnokság hosszú történetében hasonló eset még nem fordult elő, már most döntöttek. A következő kiírásban kötelezővé akarják tenni, hogy az 55 év feletti versenyzők legalább egy orvosi vizsgálaton essenek át, és igazolják, hogy kockázatmentesen sportolhatnak. A bajnokságban rendszeresen 300-320 tekés vesz rész, s ugyan zömében a fiatalabb korosztály tagjai ők, de vannak köztük idősebbek is.

Lendvai Miklós pedig annyit fűzött hozzá még a történethez:

- Tanítják az elsősegélynyújtás alapfogásait az edzői tanfolyamon, és érdemes nem félvállról venni ezt. Az élet ugyanis bármikor kihívás elé állíthat bennünket és akkor nem szabad pánikba esni.

 

Ha igénylik, szívesen tart előadást

A megyeszékhelyi Városi Sportcentrumban több sportág képviselői fordulnak meg, s jó tudni, hogy itt, valamint a közeli ZTE Tenisz Klubban is van defibrillátor, melyek vész esetén használhatók. Visszatérve a mostani két esethez, dr. Muszil Zoltán felajánlotta: ha igénylik a csapatok szívesen tart elsősegélynyújtó tanfolyamot.

- Arra gondoltam, ha vállalják a többiek, úgy a tömegsport csapatok egy-egy képviselőjének szívesen tartok előadást az ilyenkor szükséges legfontosabb teendőkről és a defibrillátor működését is bemutatom nekik. Nem lenne haszontalan, mint a példa is mutatja - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!