Sport

2012.09.06. 18:07

Andorra ellen kezd a magyar válogatott

Az előző selejtezőtől eltérően a harmadik hely megszerzését már nem tartaná sikernek a 2014-es brazíliai világbajnokság európai kvalifikációs sorozatában Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

MTI

Korábban a 3. hely előrelépést jelentett, ezért lehetett részsikerként elkönyvelni, noha kiesést ért. Az előző Eb-selejtezőn megszerzett 3. hely után viszont szeretnénk előrelépni, azaz a cél a 2., vélhetően pótselejtezőt érő pozíció fogalmazott a szakvezető, akinek csapata pénteken Andorra ellen idegenben kezdi a vb-selejtezők sorozatát.

Egervári a D-csoportot (Észtország, Románia, Hollandia és Törökország tartozik még ide) rendkívül erősnek nevezte, mivel meglátása szerint csupán egyetlen válogatott, az andorrai lóg ki lefelé belőle. Szerinte a biztos részvételt jelentő első hely egyértelmű esélyese a vb-ezüstérmes Hollandia, a németalföldiek nyári vesszőfutása valószínűleg csak átmeneti visszaesés.

- A második pozícióért négy válogatott lehet harcban - véli a kapitány. - Vélhetően nagy körbeverés lesz, kiélezett küzdelemre számítok, ezért rendkívül sokat jelenthet a továbbjutás szempontjából, ha valamely gárdának sikerül pontot rabolnia a hollandoktól.

A szakvezető megjegyezte: a magyar csapat nem favorit, de nem is esélytelen. A gárda meglátása szerint sokat lépett előre az elmúlt években, főleg csapategységben. Hangsúlyozta: külön öröm, hogy hosszú sérülés után visszatért a csapatkapitány Gera Zoltán. A jövő szempontjából fontos, hogy a keret alapvetően fiatal játékosokból áll.

- Azt látni kell, hogy a 2014-es vb-n 13 európai együttes vehet részt, míg a következő, 2016-os franciaországi Eb-n csaknem dupla ennyi, 24 csapat szerepel majd. Azaz a kontinensviadalra lényegesen könnyebb lesz kivívni majd a részvételt - mondta Egervári.

Az európai selejtezősorozatból a kilenc csoport győztese közvetlenül kijut a vb-re, míg a 2. helyezettek a legrosszabb kivételével oda-visszavágós pótselejtezőn küzdenek a maradék négy helyért.

Szinte egész Európa megmozdul a vb-selejtezők rajtján. A vb- és Eb-címvédő spanyolok az első körben nem játszanak, a nyári kontinenstornán döntős olaszok viszont Bulgária vendégei lesznek. A legutóbbi világbajnokságon és kontinensviadalon is elődöntős németekre könnyű meccs vár otthon, Feröer-szigetek legjobbjai ellen (péntek, 20:30, tv: Sport1). A magyar csoportban Hollandia Törökországot fogadja, első tétmeccsén azóta, hogy júliusban Louis van Gaal-t kinevezték kapitánynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!