Sport

2012.03.28. 16:55

Jégkorong: egy megszállott csodát tett, ötven fiatalt verbuvált

A megyeszékhelyi jégkorongozóknál az utóbbi években elég nagy volt a mozgás. Jó páran távoztak, s most ismét jelentősen emelkedett a létszám. Ez elsősorban az utánpótlásért felelős szakembernek, Vígh Györgynek köszönhető.

Bóbics László

- Miskolcon nőttem fel, majd Budapestre kerültem, testnevelőként a fiamon keresztül kerültem kapcsolatba a jégkoronggal – kezdte bemutatkozását a sportember. – A magyar hoki szövetség vezetésével többször beszélgettünk, s akkor kaptam azt a lehetőséget, hogy Zalaegerszegen próbáljak meg tömegeket mozgósítani. Szerencsére eddig sikerrel jártam.

- Ebben a rendkívül mozgásszegény világban hogyan sikerült jó egy hónap alatt közel 50 gyereket összeverbuválnia?

- Jártam, s járom az iskolákat. Ahogy illik, bejelentkezem az igazgatóknál, s bekéretőzöm az órákra. Meglepetés számomra, hogy a zalai iskolák vezetői és tanárai milyen nagy szeretettel fogadnak. Itt a jégkorongról és a sportról szoktam beszélgetni a gyerekekkel. Az egészben egy a fontos, hogy a kedvenc sportágunkon keresztül minél többen rendszeresen mozogjanak. Bevallom őszintén, még egy kicsit én is meglepődtem, hogy mennyire vevők a gyerekek, hiszen 49 alsó tagozatost regisztráltam szűk másfél hónap alatt. Ebből rendszeresen 35–40-en ott vannak az edzéseken. Nemcsak ők, sokszor a szüleik és a család is. Az iskolákon kívül a közönségkorcsolyázáson is rendre ott vagyok és figyelem a gyerekeket. Ebből a körből is sikerült jó párat megnyernem. Jó hír a fiatalok számára, hogy a nem éppen olcsónak mondott hokiszerelést nem kell megvenni a szülőknek, a csarnokot működtető alapítvány ingyen biztosítja nekik. Az iskolák után az óvodák következnek, sok felszerelés várja a nebulókat.


- Sajnálhatja, hogy rövidesen véget ér a jeges szezon.

- Kétségtelen, de számunkra örömhír, hogy nem áll meg az élet, hiszen május közepétől műanyag borítású pályát alakítunk ki, és görkorcsolyával lehet majd mozogni. Ez egy viszonylag új lehetőség, és szinte biztos vagyok benne, hogy nemcsak Zalából, hanem a térségből is egyre többen jönnek majd hozzánk, mert így a nyári hónapokban is kedvenc sportáguknak hódolhatnak.

A jégkorongozók utánpótlás bajnoksága április elején véget ér. Ezt követően sem üres a csarnok, mert minden hét végén tornákat rendeznek.

A színes programban az utánpótláscsapatok nemzetközi megmérettetése mellett amatőr együttesek számára is lesznek rangos tornák. A fiatalok a hazai megmérettetéseken túl külföldön is jégre lépnek, többek közt Prágában.  


A TANÁR ÚR ÉS AZ ALAPÍTVÁNY
Érdekes történet Vígh György egerszegi munkássága. A megszállott sportember alaposan felkeverte az állóvizet. Ma már olyanok is a jégcsarnokban edzenek, akik eddig nem is gondoltak komolyan a hokira. Jó érzékkel nyúlt a sportág megszerettetéséhez és ne feledjük, az sem mellékes, hogy a helyi alapítvány segítségével ingyen juthatnak felszereléshez a fiatalok. Ez óriási előnyt jelent, mert közismert, a hoki nem tartozik az olcsó sportágak közé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!