Sport

2011.11.15. 19:53

Sakk - A zalai fürdôvárosban dől el, hogy ki lesz a férfi bajnok (galériával)

Ünnepélyes megnyitóval és a sorsolással elkezdődött a férfi sakkozók egyéni országos bajnoksága Hévízen. Az első fordulót szerdán 14 órától játsszák az önkormányzat tanácstermében

Bóbics László

A versenyt Horváth Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke és Papp Gábor, a város polgármestere nyitotta meg.

A köszöntők után sorsolásra került sor. A címvédő Berkes Ferenc a nagykanizsai Héra Imre ellen kezd.

A megnyitóünnepségen Papp Gábor, a város polgármestere, aki a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja, így fogalmazott:

- A magyar egyéni férfi bajnokság az egyik legnagyobb verseny. Városunkban az elmúlt években számos rangos sakkeseményt rendeztünk. Ez jól illik közéjük, főleg napjainkban, amikor a férfi csapatot ünnepli mindenki, akik az Európa-bajnokságon erőn felül teljesítve bronzérmet nyertek. A sport is azok közé a területek közé tartozik, amelyek jó reklámhordozók. Mivel ez a rangos esemény az interneten is elérhető, ezért a világ bármelyik országában rá lehet kattintani a hévízi küzdelmekre. Egyértelműen jó hírverő a sakk, s a sport, turisztikailag és gazdaságilag is rendkívül fontos számunkra, főleg úgy, hogy nem főszezonban van. Megpróbáljuk ebben az időszakban is ráirányítani a figyelmet Hévízre. Azt hiszem, ez sikerül. Honi viszonylatban is nagyon sokan figyelik a mérkőzéseket, Zalában pedig érthetően sakkláz van, hiszen hosszú évekig a Z. Csuti, az utóbbi időben pedig a Nagykanizsa együttese a csapatbajnok. A sportolóknak jó versenyzést kívánok és érezzék jól magukat városunkban.

Horváth Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke pedig arról beszélt, hogy milyen fontos esemény a bajnokság egy-egy sportoló életében.

- Az Eb-siker nagy dolog, de ha megüresedne egy hely a csapatban, az ob-n elért helyezés az Élő-pont mellett nagyot nyom a latba - kezdte Horváth Tamás, aki a férfi válogatott sikerkapitánya. - Hévíz vezetésével már februárban megállapodtunk, ekkor még szóba sem került, hogy Papp Gábor, a város első embere elnökségi tagunk lehet. Ez is bizonyítja, hogy a polgármester szereti a sakkot. A versenyen sok tehetséges fiatal sportoló ül asztalhoz, ezért nagy küzdelem várható. Sokan szeretnék Berkes Ferenc „bajszát megcibálni”, ő meg ott akar maradni a trónon.

Az elnök is jön
A kilencfordulós svájci rendszerű verseny küzdelmei – az utolsó fordulót kivéve (11.00) – mindennap 14 órakor kezdődnek. A bajnokságot meglátogatja majd a – parlamenti munka miatt elfoglalt – szövetség elnöke, dr. Seszták Miklós is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!