Sport

2011.08.10. 06:59

Mányoki Attila harcban áll a természettel

Nem látszik viharvertnek, pedig a barátságtalanabb arcát mutatta a Balti-tenger az egerszegi hosszútávúszó, Mányoki Attila számára, amikor átúszott Németországból Dániába.

zaol.hu

Eleve nem kérdezzük meg, hogy nehéz volt-e (mert persze az volt), valamint, hogy azt kapta-e amit várt (sőt, még többet is...). Viszont: miért is kellett az ellenkező irányt választania?

- A válasz roppant egyszerű: azért, mert már a negyedik napja vártam arra, hogy végre nekivágjak a nagyjából 25 km-es távnak, de még mindig nem adták meg az engedélyt, hiszen az időjárás nem volt megfelelő - érkezett a válasz. - Ekkor a helyszínen azt tanácsolták, menjünk át a német oldalra és onnan kezdjem meg az úszást, hogy a tengeri áramlatok kevéssé nehezítsék a dolgomat. Az az igazság, hogy két hétre kaptam meg az engedélyt, fogyott tehát az idő és lehet, hogy még most is ott rostokolnék, ha ragaszkodtam volna az eredeti elképzelésemhez. Nem akartam tovább várni, ezért megfogadtam a tanácsot.

Mányoki Attila pedig belevetette magát a Balti-tenger nagyjából 15-16 fokos vizébe, hogy aztán 6 óra 8 perc eltelte után megérintse a dán partot. Leírva mindez persze egyszerű, de ne gondolja senki, hogy tényleg ennyire könynyű volt átúszni a túlpartra.

- Azt kell, hogy mondjam, nem voltak alaptalanok a híresztelések a szoros leküzdésének nehézségéről - állapította meg Mányoki Attila, amikor a részletekről is kérdeztük. - Nagyon gyorsan változnak az áramlatok és hiába vagy erős, amikor az egyik elkap, már visz is magával. Utólag nekem is elmondták, az engem kísérő hajó személyzete észlelte: hiába úsztam előre, gyakorlatilag visszafelé vitt a víz Németország felé, közel egy órán keresztül. Pedig sokáig az eddigi legjobb időn belül úsztam, még akkor is, ha a nehezebb utat választottam, ugyanis a Németországból Dániába vezető úton sokkal erősebbek az áramlatok. Aztán másfél kilométerre a dán partoktól a kísérőhajóm is lerobbant... Tíz percet lebegtem mellette, de nem érinthettem meg, hiszen azt külső segítségnek minősítették volna a hajón lévő ellenőrök. Aztán elindultam magam a szárazföld felé.

Ami persze nem volt veszélytelen vállalkozás, de Mányoki Attila szerencsésen partot ért. Viszont hiába a biztató időeredmény és a biztató szavak - nem tervezi újra átúszni ezt a szorost.

- Hogy őszinte legyek, nem érdekel a világcsúcs ezen a távon, mert teljesen kiszámíthatatlan, mikor, milyen időjárás köszönt be, pedig ez döntő lehet ebben a kérdésben - vallotta be. - Több körülménynek kell szerencsésen együtt állnia az 5 óra 11 percers rekord idő túlteljesítéséhez, s ki tudja, hány nekifutás után válhatna csak valóra a csúcsdöntés. Arra viszont büszke vagyok, hogy az átúszást elsőre megcsináltam, legyőztem ezt a távot, méghozzá első magyarként.

Mányoki Attilát több forgatócsoport is várta a parton, hazaérkezve is sorra járja a stúdiókat és szerepel az újságokban. Viszont nincs megállás, mert következik egy tavalyi próba megismétlése, ugyanis szeptember 2-án Görögországban a 100 km-es távnak veselkedik neki. Tavaly már megpróbálta, akkor önhibáján kívül a rosszra fordult időjárás miatt 65 km megtétele után fel kellett adnia.

S ha már itt tartunk, talán másokban is felmerül: hogyan lehet nehezebb egy 25 km-es táv, mint a négyszer olyan hosszú? Mányoki Attila válasza nem számtani alapú:

- Az a helyzet, hogy a Balti-tengeren a természet valahogy másképpen működik, mint a világ más tájain... 

- Az a helyzet, hogy a Balti-tengeren a természet valahogy másképpen működik, mint a világ más tájain... 

ZALA MEGYÉT IS „KÖRBEÚSSZA” 
Mányoki Attila pénteken  egy ausztriai versenyen  vesz részt, augusztus 20- án pedig „hazai környezetben”  is találkozhatunk  vele. Ekkor ugyanis Keszthelytől  indulva körbeússza  a Balaton Zala-megyei  határvonalát. A táv jó  35 kilométer (az útvonalat  grafikában tüntettük  fel) és a szervezők –  köztük a megyei önkormányzat  – úgy remélik:  Mányoki este 6 óra  körül ér vissza Keszthelyre.  Itt ünnepélyes  keretek között köszöntenék  majd, nem mindennapi  teljesítményeiért. 

Ezek is érdekelhetik