Sport

2011.07.04. 05:58

Ökölvívás: a legeredményesebb kontinensviadal volt a keszthelyi

Minden idők legsikeresebb junior ökölvívó Európa-bajnokságát produkálták a magyarok a szombaton véget ért kontinensviadalon Keszthelyen. Két sportolónk is felállhatott a dobogó tetetjére.

Bóbics László

A szombati fináléban két magyar volt érdekelt, de előtte már Bársony Bernárd, Sinkó Krisztián és Komor László ezüstérmet szerzett.

A finalisták kimagasló teljesítményt nyújtva biztosan nyertek. A Helikon Hotel teniszsátrában szinte telt ház előtt zajlottak a meccsek. A mieink közül először az 54 kg-os mezőnyben Herczeg Norbert lépett szorítóba. A török Nurettin Ovat is jól bokszolt, így nagy meccsen nyert megérdemelten a magyar fiú.

- Erről eddig csak álmodtam - kezdte a finálé után a kecskemétiek reménysége. - Sokat dolgoztunk a klubban és a válogatottnál is. Jó formában éreztem magam, de Eb-t nyerni óriási dolog. Szeretnék továbbra is ezen az úton haladni és majd egyszer talán egy olimpiai finálé után is olyan boldog lehetek, mint most.



Junior ökölvívó Eb - szombati képek ITT


Junior ökölvívó Eb - csütörtöki képgaléria ITT


Junior ökölvívó Eb - az első nap fotói ITT


A másik magyar fiatalember, a kőszegi Hámori Ádám mindössze három éve került közelebbi kapcsolatba komolyabban az ökölvívással. Ez nem látszott meg a teljesítményén, mert az egész versenyen nagyon meggyőzően teljesített. Így volt ez a fináléban a grúz Vasil Tsitsilashvili elleni meccsen is. Szinte végig ő irányított és tudatos öklözéssel simán nyert.

- A kőszegi komoly munka után háromhetes edzőtáborban voltunk Tatán, ami nagyon jól sikerült - fogalmazott az eredményhirdetés ünnepélyes pillanatai előtt az érthetően boldog győztes. - A felkészülés alatt nagyon jó társakra, mondhatom az is, hogy barátokra leltem. Remek srácokkal és kiváló edzőkkel dolgoztam együtt. Az volt a célom, hogy a dobogóra felállhassak. Ez az első világversenyem, s hála az égnek a dobogó tetejére állhatok, s hallgathatom a magyar himnuszt. Óriási dolog. Nagyon boldog vagyok, ezért edzettem, s mondtam le szinte minden szabadidőmről. Most egy hetet otthon pihenek a szüleimnél, akiknek szintén köszönettel tartozom. A rövid szünet után másfél hét edzőtábor jön és utazunk a kazahsztáni junior világbajnokságra.

A keszthelyi verseny után érthetően elégedett volt Farkas József, a válogatott szövetségi kapitánya is:

- Az eleje nem úgy kezdődött, ahogy szerettük volna - fogalmazott a jó pedagógiai érzékkel megáldott szakember. - Néhány olyan fiatalunk idő előtt búcsúzott, akik képességeik szerint többre hivatottak. Ennek ellenére bíztam a gárdában, mert tudtam, hogy egy mentálisan igen erős, nagy küzdőkből álló társaságot sikerült összehozni. Ez a későbbiekben be is bizonyosodott. Szinte egy emberként segítették egymást a fiúk. Azok is, akik már kiestek. Az állva maradtak pedig oroszlánként küzdöttek. Az öt érem boldoggá tesz. Az pedig különösen, hogy ebből kettő arany.

- Ez a verseny minden várakozást felülmúlt - összegzett Csötönyi Sándor, a honi szövetség első embere, aki a nemzetközi szövetségben is jeles tisztségeket tölt be. - Öt érmet nyertünk, ilyen még nem volt! A legeket fokozhatnám, Keszthely városa, ez a megye egyre nagyobb tradíciókkal rendelkezik az ökölvívás területén is. Hallottam, hogy a városban és Hévízen is alakult klub. Kanizsáról és Egerszegről már eddig is tudtuk, hogy komoly munka folyik náluk. Számos tehetséges gyerekkel büszkélkedhetnek. Tavaly, amikor a nők versenye jól sikerült, Ruzsics Ferenc polgármesterrel beszélgettünk és gyorsan megállapodtunk abban, hogy nyugodtan rendezhetünk újabb rangos rendezvényt a városban, a térségben. Remekül döntöttünk amikor az Európa-bajnokságot idehoztuk. Szinte biztos vagyok benne nem ez volt az utolsó nagy versenyünk Keszthelyen.


AZ ANGOLOK ÉS MI TÖRTÜK MEG A „JEGET”
Egyértelműen a volt szovjet tagköztársaságok sikere jegyében zajlottak a döntők. A mezőny jelentős része az ő képviseletükben lépett ringbe. Ez az eredményekben is megmutatkozott, mert a 13 fináléból kilenc az ő győzelmükkel végződött. Ennek tükrében még nagyobb sikerként könyvelhetjük el, hogy kétszer felhangzott a magyar himnusz is az ünnepélyes eredményhirdetésen. Érdekesség az is, hogy az angolok is két aranyéremmel térhettek haza a szigetországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!