Sport

2011.05.11. 18:02

Teke: bajnok a női páros

A serdülők és az ifjúságiak után a felnőtt korosztályú zalai tekések is hozták a megszokott „formájukat”. A Csurgai Anita, Szabó Márta (ZTE-ZÁÉV TK) páros magyar bajnoki címet szerzett, mellettük még további öt érem jutott a zalai tekéseknek.

Kerkai Attila

A csapatbajnoki küzdelmek után a szezon zárásaként az egyéni és páros érmek várnak gazdára a honi tekesportban, s így volt ez az idén is. Azonban „rögös” út vezetett addig, hogy valaki indulni tudjon az országos bajnokságon, ugyanis a megyei és területi viadalok után már csak a legjobb 36 állva maradt versenyző készülhet egyéni és páros küzdelmekre.


Zala megyéből a nőknél négyen szereztek jogot erre, és Székesfehérváron szálltak harcba az érmekért. Az első napi páros küzdelmek egyben a selejtezőt is jelentették a másnapi egyéni küzdelmekre, hiszen csak a legjobb 12 eredményt elért tekés folytathatta másnap. Így tehát az első nap bajnokot avattak a páros versenyben, méghozzá zalai győztest! A ZTE ZÁÉV TK kettőse, Csurgai Anita (596) és Szabó Márta (570) ugyanis rendkívül szoros csatában, 1166 fát ütve, hat egységgel előzték meg a második helyezettet, s szereztek aranyérmet. Az egerszegiek másik párosának, az Airizer Emese (594 fa) és Horváth Katalin (551 fa) alkotta duónak mindössze tíz fa kellett volna az éremhez, így viszont a 4. helyen zártak. A másnapi 12-es döntőbe négyük közül Horváth Katalinnak nem sikerült bekerülnie, a többiek folytathatták. Airizer Emese a napi egyéni számban már dobogóra állhatott, ugyanis 601 fával bronzérmet szerzett (Szabó 555 fával a 8., Csurgai 541-gyel a 11. helyen zárt.) Az összetett egyéni versenyben (a páros és a napi egyéni eredményt összeadva) Airizer Emese 1195 fával a 4. helyen végzett és csak két fa kellett volna számára a bronzéremhez. Csurgai (1137) a 8., Szabó (1125) a 11. lett ebben az összevetésben.


A férfiak Ózdon vetélkedtek egymással és a zalai tekesport erejét figyelembe véve, bizony itt is bőséges „éremtermésre” lehetett számítani. Az első napi páros verseny végeredménye is ezt támasztotta alá, ugyanis a ZTK-FMVas két párosa is felállhatott a dobogóra. Farkas Sándor (593) és Nemes Attila (610) ezüstérmes, míg a Boanta Claudiu 606), valamint Kiss Tamás (579) alkotta duó a bronzérmet szerezte meg. Ők négyen jutottak be a legjobb 12 közé, a további zalai résztvevők, Járfás Szilárd (Zalalövő), Németh János (ZTK) és Bende Zsolt (N. Teke SE) búcsúztak. A másnapi egyéni küzdelmek aztán már úgy sikerültek, mint azt a zalaiak remélték. Pontosabban, ennél sokkal jobb is lehetett volna, de Boanta Claudiu végül elégedett lehet, hiszen az egyéni versenyben elért 590 fával bronzérmet nyert, így az összetettben ütött 1196 fával az ezüstérmet szerezte meg. Farkas Sándor mindkét értékelésben az ötödik helyen zárt (566, illetve 1159 fával). Nemes Attilának és Kiss Tamásnak viszont nem sikerült a második nap, igaz, az egyéni világbajnok Nemes megsérült és 538 fával a 12. helyen zárt a napi egyéni számban (összetettben 1148 fával 7. lett). Kiss Tamás 555 fája az egyéni 9. helyre volt elég, összetettben pedig (1134) a 10. helyen végzett. Összességében tehát az egy arany mellett a zalaiak további két ezüst- és három bronzérmet szereztek, ami azért jelzi: a zalai tekesporttal továbbra is számolni kell.


MOST A VÁLOGATOTTAKON A SOR
A szezonnak idehaza vége, azonban a válogatottak még nem pihenhetnek. A jövő hét végén Szarajevóban kezdődik a csapat világbajnokság, és a zalai színek képviselői közül többen is készülhetnek az eseményre. A férfiaknál a ZTK-FMVas játékos-edzője, Fehér László szövetségi kapitány irányításával Boanta Claudiu, Nemes Attila, Farkas Sándor és Kiss Tamás a keret tagja, míg a hölgyeknél a ZTE-ZÁÉV TK együtteséből Airizer Emese. Viszont úgy tudjuk, hogy az egerszegiek közül Nemes Irént is meghívják a keretbe; a végleges csapathirdetés a jövő héten lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!