Sport

2011.05.03. 15:35

Súlyemelés: a diákolimpián sikeres fiatalok a Göcsej Kupára készülnek

Négy éremmel, köztük egy arannyal tértek haza a zalai súlyemelők az országos diákolimpiáról, akik a hét végén már itthon bizonyíthatnak: szombaton rendezi meg a ZTE SK a hagyományos, 41. Nemzetközi Göcsej Kupát.

Kerkai Attila

Az idei országos diákolimpiai döntőnek Budapest adott otthont, és a szigorú „szűrők” miatt szó szerint is már csak a legjobbak indulhattak a fináléban. Az idei új rendszerű előversenyek és selejtezők után ugyanis korcsoportonként és súlycsoportonként is csak a legjobb hat eredménynyel rendelkező fiatal súlyemelő rajtolhatott az országos diákolimpián. Zalából ezen kitételeknek négyen feleltek meg, s mindannyian éremmel térhettek haza.

A serdülő korcsoportban a +63 kg-os leányoknál Molnár Martina, a zalaegerszegi Báthory- szakközépiskola növendéke esélyesként várta a döntőt, hiszen ő az egyesületi viadalokon is kiválóan szerepelt, mi több: nem is olyan rég országos korosztályos csúcsot emelt. Molnár Martina a diákolimpián is ragaszkodott e „hagyományhoz”, ugyanis a 152 kg-os összetett eredményén belül a 85 kg-os lökése szintén új korosztályos magyar rekord (szakításban 67 kg-ot teljesített). Maradva a serdülőknél, az 56 kg-osoknál a Landorhegyi iskola tanulója, Bognár Kristóf 118 kg-os összetett eredménnyel (52-66) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A 62 kg-os súlycsoportban szintén bronzérmet szerzett a Belvárosi iskola tanulója, Takács Tamás, aki 153 kg-os remek eredménnyel (71-82) kapaszkodott fel a dobogóra.


Az ifjúságiak mezőnyében is akadt egy érem a zalaiaknak, hiszen a 77 kg-ban a Kölcsey- gimnázium diákja, Kiss Máté 164 kg-ot teljesítve (72- 92) szintén bronzérmet vehetett át az eredményhirdetéskor. Az iskoláikat képviselő sportolókat a ZTE SK edzői, ifjabb és idősebb Tancsics László készítették fel.

Szombaton pedig már ők is idehaza lépnek dobogóra, méghozzá klubjuk, a ZTE SK színeiben, ugyanis az Ostoros Károly-csarnokban kerül megrendezésre a 41. Nemzetközi Göcsej Kupa. A hagyományos csapatverseny 9.30- kor kezdődik és a rendező ZTE SK mellett a szlovén TAK Domzale, valamint a szerb KDT Radnicki Sombor vesz részt csapataival. A verseny most is azt a célt szolgálja, mint az elmúlt négy évtized során mindig, vagyis a tavasz derekán felmérni, hol tartanak a súlyemelők a felkészülésben.


ZSÚFOLTSÁG A VERSENYNAPTÁRBAN
A megszokotthoz képest kevesebb csapat indul a Göcsej Kupán, ám korántsem azért, mert a viadal veszített volna presztízséből. A versenynaptár az oka mindennek, ugyanis a csapatbajnokság utolsó fordulója a következő hét végére esik, és a hazai klubok ebben a két hétben inkább arra az eseményre fókuszálnak. Méghozzá azért, mert az utolsó alkalom lesz arra, hogy kvalifikálják magukat a csb-döntőbe, ezért a meghívottak közül többen lemondták a Göcsej Kupán való részvételt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!