Sport

2010.12.12. 09:17

Ökölvívás: az előítélet nélküli sport

Fülközépig érő pajesz, babapopsi simaságú arc és rövidre nyírt haj. Többek között ezeknek a feltételeknek is meg kellett felelnie annak a 91 versenyzőnek, akik a szombaton a nagykanizsai NTE csarnokban befejeződött 87. felnőtt férfi ökölvívó magyar bajnokságon szerepeltek.

Benedek Bálint

 Persze az előbbi szigorú szabályok nem a divatos bokszoló megjelenést hirdették, sokkal inkább a komolyabb sérülésektől óvták meg a sportolókat.

- Az amatőr bokszban a szakáll viselése tilos, sőt borostát sem szabad meghagyni - fogalmazott Korpics Miklós, a rendező Kanizsa Box Klub vezetőedzője.
- Az ok végtelenül egyszerű: az arcon lévő szőrszálak a kesztyűvel érintkezve kiszakadhatnak, s erős vérzéssel járó, súlyos sérülést is okozhatnának. Ezt megelőzendő született meg a döntés, s bár a pajeszt takarja a fejvédő annak a hosszúságát is hasonló indokokra hivatkozva szabályozták.

Korpics Miklós hozzátette: az ökölvívásban zavaró körülmény lehet a lobogó haj is, hisz hiába a fejvédő, egy ütés után a szem elé kerülve könnyen megzavarhatja a bokszoló tisztánlátását.

S, ha már a divatnál tartunk, a testékszereket, fülbevalókat, s egyéb fukszokat is elfelejtheti a sportoló. Ezek ugyanis mind különösen veszélyes fegyvereknek számítanak.

- Új, érdekes, ám igazán észszerű szabály volt a piros fogvédő betiltása - folytatta a kanizsaiak trénere. - Ezen kívül szinte mindenféle színűt lehet használni, hiszen az ajkakból csörgedező vért csak így lehet észrevenni.

A kanizsai férfi felnőtt ökölvívó magyar bajnokságon egy-egy hatalmas pofonnál repült a kék, a fekete, sőt még rózsaszínű is. A Kanizsa Box Klub indulóinak, így a 49 kg-ban szereplő Nádori Tibor, a 81 kg-os Vass Richárd és a + 91 kg-os Orbán Gábor átlátszót használ, míg a 75 kg-os Korpics István a sárgára esküszik.

- Végülis a színek lényegtelenek, az agyunk ilyenkor állandóan a verseny körül forog - mondta Korpics István. - Persze nem kellene, de ez ilyenkor nem más, mint lámpaláz.

István elárulta: nincs kabalája, az viszont sokat segített neki, hogy a Pécsen tanuló barátnője eljött a mérkőzéseire.
Egyébként a családtagok mellett a haverok és a barátnők a viadal ideje alatt nagy támogatást adtak a fiataloknak.

- Azzal, hogy eljöttek megnézi bennünket, szurkoltak, szorítottak, s a végén gratuláltak, sokat jelentett - vette át a szót Richárd, aki egy győzelem és egy vereség után búcsúzott. - Ők ugyan nem szakértők, sőt elfogultak is, mégis hatalmas erőt közvetítettek. Bár a ringbe lépve a külső körülményeket igyekeztem kiszűrni, ám a kanizsai közönség szenzációs hangulatot teremtett.

A viadal legifjabb indulójának, a 17 éves Orbán Gábornak a meccsét közvetlenül a ring mellől izgulták végig szülei, akik a szervezésben is segítettek a dél-zalai egyesületnek.

- Sajnos a sorsolás nem kedvezett, így a meccs hamar befejeződött - mondta Gábor. - Az vigasztal, hogy a felnőttekhez még fiatal vagyok, ráadásul a közelmúltban ezüstérmet szereztem a saját kategóriám országos bajnokságán.

Természetesen Nádori Tibornak is fontosak a barátai, akiket a népszerű közösségi oldalakon invitált a csatákra.
- A tudat, hogy ott voltak, felturbózott energiával - mesélte Tibor.

Ha már ennivalót - a szigorú súlytartás miatt - csak meghatározott mennyiségben és összetételben kaphattak.
- Mindig adott súly elérése a célunk, így nekünk már meg sem kottyan a mások számára talán kicsit drasztikusnak tűnő fogyasztás - így Korpics István. - Olykor persze kellemetlen, ha nem ehetünk szinte semmit, s közben az edzések rengeteg energiát emésztenek fel.

A verseny ideje alatt a Kanizsa Box Klub indulóinak a reggelije egy kis adag sonkás tojás volt, délben egy csésze leves mellé általában egy szelet sült húst kaptak rizskörettel. Ezeket ásványvizzel, vagy frissen facsart naracslével öblíthették le. A köztes időben kizárólag almát és körtét ropogtathattak.

- Mindezt edzői felügyelettel - fűzte hozzá Korpics Miklós a Kanizsa BK edzője. - Persze a srácok mindig betartják az utasításaimat, ugyanis a küzdelemnél soha nem lehet fontosabb ügy. A fiatal felnőttek az óriási teher miatt pszichésen olykor "padlót fognak", de azért vagyunk velük, hogy kirángassuk őket a gödörből.

Ezzel a véleménnyel Draskovics Szilárd a Kanizsa Box Klub elnöke is egyetértett, bár hozzátette: velük már előfordult olyan eset, amikor már ők is kevesek voltak. De be kell látni a megyében csak Zalaegerszegen rendel sportpszichológus.

- Az ökölvívás előítélet nélkül mindenkit befogad - folytatta Draskovics Szilárd. - De ez nem azt jelenti, hogy mindenkit megtart: a boksz kiválogatja a maga zsenijeit, akik a kellő szellemi kapacitással és kitartó munkával felvértezve nagy karriert futhatnak be.



Benedek Bálint jegyzete

Amikor hét évvel ezelőtt még gyakornokként a Zalai Hírlaphoz kerültem, az első cikkeim egyike a Kanizsa Box Klubról szólt. Arról az egyesületről, akik 1995-ben alakultak, s akkor a Vécsey iskola tornatermében tartottak edzést csupa apró lurkónak. Az egyikőjük, Nádori Tibike volt, aki azonnal közölte velem, hogy csak a bombázó kolléganőmmel hajlandó beszélgetni. Amikor elmondtam, hogy be kell érnie velem, gyorsan elsorolta az aktuális barátnői nevét, de hozzátette: mivel ő ellenállhatatlan, a kolléganőt is könnyedén befűzi. Az önbizalma az idők folyamán a boksz iránti alázattá alakult át és valószínűleg kitartással is párosult, ugyanis Nádori Tibor a 87. felnőtt magyar bajnokságon lépett a kötelek közé.
 

Képek 87. férfi felnőtt ökölvívó magyar bajnokságról:

Első nap

Második nap
 
Harmadik nap

Negyedik nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!