Sport

2010.07.04. 09:53

Durva sérülés: kirúgták az állkapcsát a lánynak

A hatalmas fegyelemre és kitartásra nevelő kemény kick-box edzésekkel tartja formában magát az első látásra törékeny, Kiss Krisztina. A 20 éves nagykanizsai lány azonban igazi vadóc, hisz könnyedén elviseli, ha hasbarúgják, bár ez utóbbit igyekszik kivédeni.

Benedek Bálint

- Ebben a kegyetlen világban minden támadásra fel kell készülni, ráadásul a nőkre talán még több veszély leselkedik - szögezte le a jelenleg 50 kilogrammos, Kiss Krisztina. - A küzdősportoknak a pontos elsajátítása, s helyes alkalmazása, nem túlzás, de akár életet is menthet.

Az örökmozgó, Krisztina kislányként is mindig a fiúkat püfölte, s olykor ha a srácok nem figyeltek, bizony neki is jutott a pofonosztásból. Aztán a középiskolásként, 17 évesen eldöntötte a tomboló felesleges energiákat a kick-box keretein belül vezeti le.

- Elsősorban erősödni szerettem volna, s titkon előbb rendőr, aztán katona hivatást néztem ki magamnak - folytatta Krisztina. - Alapvetően ember vagyok, aztán nő, egyáltalán nem szeretem az általánosítást, vagy a sztereotípiákat. A párkapcsolatban természetesen nagyon nőies vagyok, de a teremben a kick-box edzésen egyszerűen nem viselem el a kivételezést.


Kiss Krisztina kitartása, s ereje, s akarata végül meghozta a sikert, ugyanis Budapesten elvégezte a kick-box edzői tanfolyamot. Sőt, nem fejezte be a tanulást, mindent tudni szeretne a sportágról, így ezúttal a gyermek-mozgás program vezetői képesítést tűzte ki célul.

- A kick-box alapjait már viszonylag korán, általános iskola első osztályában el lehet sajátítani - mondta Krisztina, aki júliusban vidám kick-box táborban mutatja be kedvenc sportágát. - Persze, aki tényleg komolyan gondolja annak egy idő után beépül a mindennapjaiba, s életformává alakul át. Nincs ezzel semmi baj, hisz a kick-box a fegyelmezett viselkedésen kívül erősíti a gerincet, a lábakat, a combot, és a kezeket. Tartást ad, melyre az élet egyéb terülein is szüksége lehet a jövő generációjának.


Krisztina tudásából rövid ízelítőt is adott nekünk a kanizsai Erzsébet téren, ahová egyik edzőpartnere, Kincs József kísérte el. A fiatalember tízévesen először a bokszolást próbálta ki, majd mivel a lábait is szerette volna megerősíteni, a lábmunkát is gazdagon használó kick-boxot választotta. S, mint az szavaiból is kiderült: Kriszta tényleg kemény lány, aki nem fél a hasbarúgástól és nem ijed meg néhány lila folttól vagy zúzódástól sem.

- Szerencsére eddig törés nélkül megúsztam, a legdurvább sérülésem az volt, amikor kirúgták a helyéről az állkapcsomat - tette hozzá mosolyogva Krisztina. - Az orvosok helyretették. Az esetből megtanultam, hogy még egy pillanatra sem szabad elveszíteni a testünk feletti uralmat, mert akkor azonnal sebezhetővé válunk!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!