Sport

2009.11.06. 03:28

A mindig futó ember élvezi a rohanást

Bagod - Maga a mindig futó, rohanó ember... Sokakkal ellentétben Käsz Ferenc viszont élvezi ezt, s most, hogy hetedikként végzett a nemrég zajlott Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratonon és megrendezték a bagodi versenyüket is, szinte már hiányzik neki - a futás...

Kerkai Attila

 

- Éppen húsz esztendeje dolgozom az iskolában testnevelőként, s azóta is futva vagy kerékpárral érkezem mindennap, ha csak tehetem - tudtuk meg tőle, s azt is, hogy aznapi havaseső egyáltalán nem kizáró ok... - A havazást egyenesen szeretem, persze van olyan időjárási helyzet, vagy éppen más ok, hogy buszra üljek, de inkább futva szeretek kijönni ide...

A nemrég véget ért 20. Bécs-Pozsony-Budapest szupermaratonon Ksz Ferenc a férfiak mezőnyében a 7. helyen végzett úgy, hogy a negyedik szakaszon a harmadik helyen ért célba. Éppen tíz esztendeje egyszer már részt vett ezen a versenyen, s most azt kérdeztük tőle: mi változott azóta?

- Érdekes, éppen a napokban böngésztem át az akkori edzésnaplómat, a két élmény ugyanis nem hasonlítható össze - fogott a válaszba. - Most is sokat edzettem, de rövidebb távokat tettem meg nap mint nap, mint akkor. Ami viszont a legfontosabb, hogy tíz esztendeje nagyon elgyötört voltam a végére, olyannyira, hogy egyáltalán nem kívántam a futást... Most viszont szinte élveztem, kezdve azzal, hogy a cipőm orrát már a második napon kivágtam... Tíz éve a feltört lábujjaim olyan fájdalmakat okoztak végig, hogy az szinte már kibírhatatlan volt. Most, bármennyire is fájt a szívem érte, inkább a cipőmet áldoztam fel... A lényeg, hogy élveztem a futást, s egy ideig meg sem néztem, hányadik helyen állok. Talán ha előbb teszem, előrébb végzek, tényleg nem ez volt a lényeges.

 

Mint hozzátette, kísérője, Czirjék Zsófia végig követte kerékpárjával és segítette, ahogy tanácsaival Bérces Edit világbajnok ultrafutó is. Ez már gyakorlatilag csapatmunkának volt tekinthető, hiszen Ksz Ferencék időközben megalakították az Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók SE-t, amelyet egyre többen kezdenek megismerni. A legutóbbi, a Bagod-Zalalövő közötti kerákpárúton rendezett futóversenyükön 183-an vettek részt. A futásból így lesz küldetés ?

 

- Inkább azonos érdeklődésű emberek találkozóhelye az egyesületünk, hiszen sokan futottunk, de előtte, szó szerint, csak futólag ismertük egymást - említette a felvetés kapcsán. - Egy idő után merült fel, hogy alakítsunk egyesületet, hogy a köszönésen kívül máshogy is megoszthassuk egymás tapasztalatait. Most negyvenen vagyunk a klub tagjai, a minapi versenyünk pedig pozitív visszajelzéseket hozott. Mi persze tudtuk, hol hibáztunk... Összességében viszont valóban egy nagyon jó, családias hangulatú viadal volt.

 

S hogy a beszélgetésünk elejére visszatérjünk: Ksz Ferenc azt mondja, ha létezik még akkor is, a 30. Bécs-Budapest szupermaratonon is szívesen ott lenne.

 

Merthogy a tizedik és a huszadik évfordulón ott volt, s az nem lehet, hogy a következő tízest nélküle váltsák fel ...

 

 

 

Mi lehet a kihívás még? Tavaly Ksz Ferenc ott volt a Spartathlonon, a Spárta és Athén közötti 246 km-es viadalon, azonban 80 km-nél fel kellett adnia. Noha az össztáv itt kevesebb, mt a mi szupermaratonunkon (320 km), azonban a görögországi viadalt egyhuzamban kell teljesíteni. Ksz Ferenc azt mondja, szeretne visszatérni, persze, csak akkor,

 

ha lesz rá lehetősége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!